Denk mee over toekomst Rondeveense forten

De Ronde Venen - De forten van de Stelling van Amsterdam in De Ronde Venen zijn bijzondere bouwwerken met een rijke geschiedenis waar zuinig en zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Maar hoe doen we dat? Hoe kunnen we dit bijzondere erfgoed behouden? En welke ontwikkelingen passen het beste bij onze forten en hun omgeving?

De Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed) is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam. De Stelling bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen. Rond de forten ligt vaak een prachtig landschap. Van de 46 forten liggen er 6 in de gemeente De Ronde Venen.

De gemeente De Ronde Venen wil de natuur en cultuurhistorie op en rondom haar forten behouden, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de forten toegankelijk zijn voor bezoekers en recreanten. We zien steeds vaker dat forten nieuwe functies krijgen. Op deze manier blijven de monumenten behouden voor de toekomst. Goede voorbeelden zijn te vinden op het kunstfort Vijfhuizen en fort Vechten in Bunnik.

De gemeente organiseert een bijeenkomst op maandag 14 november 2016, van 19:30 tot 21:30 uur, in De Boei aan de Kerklaan 32 in Vinkeveen, om samen met omwonenden, eigenaren, ondernemers, andere belanghebbenden en geïnteresseerden te praten over de toekomst van de forten in De Ronde Venen. De verkregen informatie gebruikt de gemeente om haar beleid voor de forten verder vorm te geven, zodat zij beter in staat is nieuwe initiatieven voor de forten te beoordelen. 

De avond staat in het teken van vijf forten: het fort bij Uithoorn in Amstelhoek, het fort bij Nigtevecht, het fort Waver-Amstel, het fort in de Botshol en fort aan de Winkel. Het fort bij Abcoude komt op een ander moment aan bod. Aanwezigen kunnen op de avond aanschuiven bij een rondetafelgesprek over één van deze vijf forten.

Gespreksthema’s zijn onder andere het gebruik, de bereikbaarheid, het uiterlijk en de omgeving van het fort.

Heeft u belangstelling om mee te denken over de toekomst van de forten in De Ronde Venen? Meld u dan aan voor een rondetafelgesprek, graag vóór 10 november 2016. U kunt dit doen door een e-mail te sturen aan Vera Driessen via v.driessen@derondevenen.nl. Vermeld daarin uw naam en over welk fort u wilt meepraten.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen stelling van amsterdam
Geplaatst

dinsdag 25 oktober 2016 | 17.59 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 26 oktober 2016 | 15.46 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-