Ontdek de 'juweeltjes aan de Angstel'

De Ronde Venen - Op zaterdag 26 november heeft u de mogelijkheid een aantal ‘Juweeltjes aan de Angstel’ te bezoeken tijdens de Open Monumentendag Special.

De rivier de Angstel slingert tussen Loenersloot en Abcoude, langs oude buitenplaatsen, mooie dorpskernen met prachtige kerken en historische pleisterplaatsen. Tijdens de Open Monumentendag Special staat de geschiedenis van de Angstel centraal.

U bent welkom om de monumenten, muziekrecitals en lezingen te bezoeken en deel te nemen aan de verschillende rondleidingen. Over de gehele route rijden historische bussen tussen de vele locaties die u naar de verschillende monumenten brengen. Alle activiteiten zijn deze dag gratis, meer informatie vindt u HIER. Sommige monumenten zijn alleen toegankelijk tijdens activiteiten en voor een beperkt aantal deelnemers, op vastgestelde tijdstippen.

Al in de late middeleeuwen was de Angstel een belangrijk onderdeel van de scheepvaartroute over de binnenwateren tussen Amsterdam en het zuiden. In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, bouwden veel rijke Amsterdamse kooplieden buitenplaatsen langs rivieren in de omgeving, waaronder de Angstel. Deze buitenplaatsen waren via het water vanuit Amsterdam goed bereikbaar en werden als zomerverblijf gebruikt.

Bekende buitens die tijdens de Open Monumentendag Special open gaan zijn Valkenheining, Lindenhoff en Postwijck. Ook het middeleeuwse kasteel Loenersloot is deze dag open voor publiek.

Aan de rand van Abcoude ligt het Fort Abcoude, gebouwd tussen 1884 en 1887. Het is het oudste landfort van het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Eind 19e eeuw werden diverse waterkeringen in de Angstel aangelegd, bedoeld om delen van de omliggende polders onder water te zetten als de Stelling in staat van paraatheid werd gebracht. Vlak bij de poldermolen ’t Hoog en Groenland ligt een damsluis die bedoeld is om gevaarlijk hoog water tegen te gaan.

De Open Monumentendag Special Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Stichting Fort Abcoude, diverse bewoners en monumenteneigenaren, Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de Stichting Veteraan Autobussen en projectbureau Open Monumentendag.

Langs de route is weinig parkeergelegenheid. De organisatie van de Open Monumentendag Special raadt bezoekers aan gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bovendien rijden vanaf NS Station Abcoude historische bussen langs de gehele route.

De jaarlijkse BankGiro Loterij Open Monumentendag ontvangt ieder tweede weekend van september circa 1 miljoen bezoekers in 5.000 opengestelde monumenten. Vanuit het publiek is de wens geuit om vaker in het jaar te mogen genieten van bijzondere monumenten en locaties in Nederland.

Het landelijke Projectbureau Open Monumentendag geeft met de Open Monumentendag Specials gehoor aan deze wens. De specials zijn regionale kleinschalige edities van het landelijke evenement met een eigen thema, waarmee het verhaal van de streek wordt verteld.


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen abcoude baambrugge loenersloot open monumentendag special angstel
Geplaatst

woensdag 23 november 2016 | 01.53 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 23 november 2016 | 01.10 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-