De Telegraaf: 'Misbruikzaak 'Monster van Mijdrecht' groter'

Mijdrecht - De misbruikzaak rond de voormalige basketbalcoach Edmar D. is veel groter dan tot nu toe is aangenomen, schrijft De Telegraaf afgelopen zaterdag in de krant. Dit zou blijken uit onderzoek door De Telegraaf.

Begin deze maand veroordeelde de rechtbank de 50-jarige Mijdrechter Edmar D. tot 3,5 jaar cel en tbs voor seksueel misbruik van drie pupillen en webcamseks met twaalf minderjarigen. Tijdens de behandeling van dit zedenschandaal kwamen al de meest weerzinwekkende details naar buiten over het misbruik.

Na onderzoek van De Telegraaf blijkt echter dat Edmar D. mogelijk veel meer slachtoffertjes heeft gemaakt. Hij trainde vanaf de jaren negentig jeugdteams bij ten minste vijf verschillende basketbalverenigingen. Alleen bij de Mijdrechtse club Argon, waar hij tot 2002 trainer was, is misbruik vastgesteld. Dat gaat mogelijk snel veranderen.

„Er zijn inderdaad nieuwe gevallen binnengekomen naar aanleiding van de strafzaak”, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Hoeveel en om welke clubs het gaat, wil justitie niet zeggen.

Edmar D. is afgelopen dinsdag in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling. De advocaat van D., John Peters, wil geen commentaar geven op mogelijk nieuwe misbruikgevallen.

Het onderzoek naar deze zedenzaak is bemoeilijkt door privacyregels. Sportclubs moeten informatie over oud-leden al een jaar na de uitschrijving vernietigen. Hierdoor staat niet vast of justitie wel alle slachtoffers van Edmar D. heeft kunnen opsporen.

De sportkoepel NOC*NSF, die een groot onderzoek is gestart naar misbruik in de sportwereld, zegt in een reactie aan een betere samenwerking tussen politie, justitie en sportbonden te werken.

Lees HIER (registratie verplicht) het volledige artikel in De Telegraaf van afgelopen zaterdag. 

In een reactie laat Argon Basketbalvoorzitter Anton van Dijk weten het artikel 'suggestief' te vinden. Van Dijk weet zeker dat er geen nieuwe aangiften binnen zijn gekomen vanuit de club of andere basketbalclubs waar Edmar D. coach is geweest. Ook aangifte vanuit een andere hoek sluit hij uit. ,,Daar heb ik vanmorgen nog contact over gehad met de zedenpolitie.”

Van Dijk, die alle rechtszaken heeft bijgewoond, zegt zeker te weten dat alleen door drie voormalige jeugdspelers van Argon aangifte is gedaan tegen D. ,,Hiervoor is hij ook veroordeeld en ik hoop dat het bij deze slachtoffers blijft”, zegt Van Dijk. ,,Het is jammer dat dit nu opduikt en alles weer oprakelt. Dat had in onze ogen niet nodig geweest.”

Bron: De Telegraaf/De Stentor


Trefwoorden: monster van mijdrecht jeugdspelers misbruik argon basketball sv argon mijdrecht mijdrecht ronde venen rtv ronde venen
Geplaatst

zondag 22 januari 2017 | 15.36 uur

Laatst gewijzigd

zondag 22 januari 2017 | 16.28 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-