15-jarige Tobias slaagt voor zwarte band taekwondo

Mijdrecht - Horangi taekwondoka Tobias van Bruggen heeft zijn eerste dan taekwondo behaald. Dit is hetzelfde als de bekende zwarte band. Tobias is pas 15 jaar en dat maakt het halen van deze hoge graduatie extra bijzonder, meldt Horangi Taekwondo Mijdrecht.

De danexamens worden nationaal georganiseerd en werden deze keer gehouden in Vianen. De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste dan, zwarte band, en hoger mag uitreiken. De examens worden dan ook afgenomen door afgevaardigden van deze bond, wat de examens extra spannend maken.

Bij de eigen sportschool kunnen taekwondoka's de kleurenbanden geel, groen, blauw en rood (verspreid over 9 examens) behalen.

Op een zwarte bandexamen taekwondo moet de kandidaat bewijzen dat hij of zij een aantal vaardigheden bezit. In december had Tobias samen met zijn trainingspartner Tom van Strien al laten zien dat hij het theorie-examen en de praktijkonderdelen stapsparring, zelfverdediging, sparren en breektest prima beheerst. 

Het onderdeel dat Tobias nu nog een keer moest laten zien, was het demonstreren van een aantal stijlvormen, poomse’s. Dit betekent het individueel uitvoeren van een reeks technieken. Het gaat hierbij om de lichaamsbeheersing, technieken, kracht en uitstraling. Tobias had zijn zenuwen goed onder controle en liet uitstekende stijlvormen zien. 

Tobias was één van de eersten die examen moest doen, dus daarna volgde het lange wachten op de positieve uitslag. Tobias heeft ondanks een paar tegenslagen, twee jaar keihard getraind en heeft zijn zwarte band echt verdiend. Gelukkig vond de examencommissie dat ook!

Kijk voor meer informatie over taekwondo of Horangi op www.horangi.nl of op de Facebookpagina.

Op de foto poseert Tobias (links) met zijn zwarte band


Trefwoorden: zwarte band taekwondo eerste dan taekwondo wilnis mijdrecht ronde venen rtv ronde venen tom van strien tobias van bruggen
Geplaatst

woensdag 21 juni 2017 | 02.07 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 21 juni 2017 | 03.22 uur

Auteur

Ferry Mulder