Open Dag Brandweer De Ronde Venen

De Ronde Venen - De brandweer in De Ronde Venen houdt op zaterdag 16 september a.s. een open dag. In en rond de brandweerkazerne in Wilnis is dan het materieel en de wagens te bekijken en worden verschillende demonstraties gegeven.

Volgens Marcel Dokter, postcommandant in Wilnis, is het met de paraatheid van de brandweer in De Ronde Venen goed geregeld. ,,Dat doen we met veel gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers.’’

Met enige regelmaat worden berichten gepubliceerd over brandweerkorpsen die kampen met een tekort aan vrijwilligers. Marcel Dokter weet daar alles van. Behalve postcommandant in Wilnis is hij ook voorzitter van de vakvereniging Brandweervrijwilligers. ,,Ik ken de landelijke situatie. Ook in De Ronde Venen hebben we op sommige punten uitdagingen, maar de paraatheid is goed geregeld.’’

Een van de uitdagingen is de post in Abcoude, waar het ingewikkeld is vrijwilligers vast te houden of te vinden. Dat heeft volgens Dokter met name te maken met de hoge huizenprijzen. ,,Die maken het voor starters moeilijk om in Abcoude te blijven wonen. Dat wringt het meest bij de dagbezetting. In de avonduren kunnen Abcoudenaren die elders werken weer ingezet worden. Daarom wordt nu voor de daguren gezocht naar mogelijkheden van combinaties, zodat bijvoorbeeld een vrijwilliger die in Abcoude werkt, maar elders woont, zijn/haar taak overdag in Abcoude uit kan voeren’’, aldus Dokter, die aangeeft dat er ook bij de post in Wilnis ruimte is voor enthousiaste vrijwilligers.

Burgemeester Divendal is verheugd dat er veel werkgevers zijn die hun personeel de gelegenheid geven zich tijdens werkuren in te zetten als brandweervrijwilliger. ,,Dat is een offer waar we als samenleving de bedrijven heel dankbaar voor mogen zijn. Tegelijk heeft een bedrijf er ook voordeel bij. Ze beschikken met zo’n vrijwilliger over een goed opgeleide bedrijfshulpverlener; die kosten sparen ze weer uit.”

Tijdens de open dag op 16 september, die wordt georganiseerd door alle posten van de Brandweer De Ronde Venen en die plaatsvindt in Wilnis, kunnen belangstellenden van 10:00 tot 16:00 uur zien waar de brandweer zich zoal mee bezighoudt. Zo wordt onder andere het redgereedschap gedemonstreerd en is er een Amerikaanse brandweerwagen te zien. Ook kan een rondrit worden gemaakt in een brandweerwagen.

De jeugdbrandweer uit Mijdrecht en Vinkeveen geeft demonstraties brandbestrijding en hulpverlening.

Oudere kinderen kunnen tijdens de dag een hut bouwen. De mooiste wordt met een prijs beloond, die door burgemeester Divendal wordt uitgereikt. Na de prijsuitreiking worden de hutten in brand gestoken en vakkundig geblust door de brandweer Wilnis.


Trefwoorden: burgemeester divendal open dag brandweer ronde venen rtv ronde venen marcel dokter
Geplaatst

dinsdag 12 september 2017 | 01.48 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 12 september 2017 | 00.59 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-