Pilot praktijkondersteuner Jeugd gestart

De Ronde Venen - Sinds 8 december jl. is bij de huisartsen in Vinkeveen en Wilnis als pilot voor een half jaar, een praktijkondersteuner Jeugd GGZ (POH Jeugd GGZ) aan het werk, schrijft de gemeente in een prsberich. Deze werkt in de huisartsenpraktijk en is er speciaal voor jongeren met psychosociale klachten.

Door vroegtijdige hulp te bieden is het mogelijk ergere problemen en dure doorverwijzingen naar gespecialiseerde jeugdzorg te voorkomen. Dit blijkt uit ervaringen in andere gemeenten met de inzet van de POH Jeugd. Gemeente De Ronde Venen erkent het belang van een dergelijke praktijkondersteuner en financiert de pilot.

Huisartsen krijgen in hun praktijk regelmtig te maken met jonge mensen met psychische-, gezins-, gedrags- en/of opvoedproblemen. Deze worden vaak doorverwezen naar specialistische jeugdhulp. Nu de huisartsen kunnen beschikken over een praktijkondersteuner, kunnen ze deze inschakelen. De praktijkondersteuner kijkt of hij of zij begeleiding kan bieden, of dat moet worden doorverwezen. Uit landelijke cijfers blijkt dat in veel gevallen de jongere gewoon in de eigen praktijk blijft, in plaats van te worden doorverwezen naar speialistische zorg.

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de psychische zorg voor de jeugd. Wethouder Anco Goldhoorn: "Het is belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien tot zelfredzame volwassenen. Een praktijkondersteuner kn daar een goede bijdrage aan leveren. Daarom financiert de gemeente deze pilot. Door intensieve samenwerking tussen gemeente en de huisartsen, kan de pilot nu starten."

Huisarts Groeneveld voegt daaraan toe: "Wij huisartsen zijn blij met de komst van de POH Jeugd GGZ. Het is voor ons een waardevolle aanvulling op ons huidige zorgaanbod met o.a. een POH-GGZ voor volwassenen."

Het gaat om een proef van een half jaar. Als de pilot succesvol verloopt, wordt structureel geld voor de praktijkondersteuner Jeugd beschikbaar gesteld. In het komende jaar wordt ook onderzocht of uitbreiding naar de huisartsenpraktijken in Abcoude en Mijdrecht mogelijk is.


Trefwoorden: integrale jeugdhulp jeugdhulp sociaal domein poh jeugd ggz praktijkondersteuner jeugd ggz wilnis vinkeveen ronde venen rtv ronde venen wethouder goldhoorn
Geplaatst

woensdag 20 december 2017 | 12.24 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 20 december 2017 | 11.56 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-