IVN Vogelexcursie naar Loenderveense Plas

De Ronde Venen - IVN De Ronde Venen & Uithoorn start 2018 met op zaterdag 6 januari a.s. een vogelexcursie naar een bijzonder stuk natuur bij Loenen aan de Vecht: de Waterleidingplas, een afgescheiden deel van de Loenderveense Plas.

Het gebied wordt beheerd door Waternet, dat hier drinkwater voor de regio Amsterdam en ’t Gooi vóór-zuivert. Een boswachter van Waternet, die zelf ook IVN-natuurgids is, zal voor deze gelegenheid het hek openen en de groep rondleiden langs de mooiste plekjes.

In dit afgesloten gebied worden regelmatig excursies gehouden, maar verder komen er weinig mensen. Die rust wordt zeer gewaardeerd door de bijzondere vogels die hier voorkomen. In de broedtijd bijvoorbeeld zijn dat o.a. de purperreiger en zwarte stern. Deze vogels zitten nu in Afrika, maar hun plaats wordt ingenomen door talrijke wintervogels.

Naast de gebruikelijke watervogels is de kans groot op krooneenden, brilduikers, prachtig gekleurde zaagbekken en fraai getekende nonnetjes. Er kan zo maar een ijsvogel langs flitsen of een visarend overvliegen en misschien laat de schuwe waterral zich zien of horen.

In de begroeiing langs het pad over de ringdijk wemelt het soms van de kleine zangvogels, waaronder staartmezen en sijzen, die zich tegoed doen aan de zaadjes in de elzenproppen.

Deze IVN-excursie is voor iedereen gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Neem zelf wat te drinken mee en zorg voor passende kleding en stevig schoeisel of laarzen. Een kijker is natuurlijk erg prettig en er zijn meestal wel enkele telescopen waardoor u af en toe een blik kunt werpen. 

Verzamelen is op de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Het vertrek is om 08:30 uur per auto, meerijden is mogelijk. De terugkomst is rond 12:00 uur.

Neem voor meer informatie telefonisch contact op met excursieleider Gerda Veth, op telefoonnummer (0297) 26 36 56.

Op de foto: een nonnentjespaartje


Trefwoorden: rtv ronde venen ronde venen ivn ronde venen uithoorn vogelexcursie loenderveense plas waterleidingplas
Geplaatst

vrijdag 29 december 2017 | 23.15 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 29 december 2017 | 22.40 uur

Auteur

Ferry Mulder


-advertentie-