Amsterdamse Cantorij brengt vorstelijke begrafenismuziek in Abcoude

Abcoude - Op zondag 11 maart a.s. brengt de Amsterdamse Cantorij o.l.v. Felix van den Hombergh,  in de Dorpskerk in Abcoude het programma 'Tranen – vorstelijke begrafenismuziek'. Medewerking aan het programma wordt verleend door het Barokensemble van de Amsterdamse Cantorij.

De door vorsten geïnspireerde (en gefinancierde) muziek uit de baroktijd is nog altijd springlevend. Neem de fameuze rouwdienst voor de jonggestorven Queen Mary II door Henry Purcell zelf. Zijn gebruik van extreme dissonanten, operatechniek en woordverklanking in de Funeral Music, typeert de vocale muziek uit de zestiende- en zeventiende eeuw.

Purcells grote voorbeeld was Thomas Tallis, verdienstelijk hofcomponist en grondlegger van de Anglicaanse kathedraalmuziek, getuige het zevenstemmige en meerkorige Suscipe Quaeso.

Geestelijk vader van deze ruimtelijke muziekstijl - later 'barok' genoemd - is ongetwijfeld de Venetiaanse hofcomponist Giovanni Gabrieli, kapelmeester van de imposante San Marco basiliek. Ook zijn Lutherse leerlingen Heinrich Schütz en Michael Praetorius hebben zijn reputatie tot ver in het zeventiende-eeuwse Duitsland levend gehouden.

Schütz schreef het polyfone Exequien ('uitvaartplechtigheden') in opdracht van ene 'Posthumus' Reuß, een kunstminnende grootgrondbezitter, die het zich toevallig permitteren kon de voor hem geplengde tranen tot parels te laten stollen.

Het programma omvat werk van Giovanni Gabrieli, Thomas Tallis, Heinrich Schütz, Michael Prætorius en Henry Purcell.

Het optreden van de Amsterdamse Cantorij in de Dorpskerk aan het Kerkplein 45 in Abcoude, start vanaf 15:15 uur.

Kaarten zijn in de voorverkoop met korting verkrijgbaar bij de Readshop aan de Hoogstraat 32, Abcoude en via de website van de Amsterdamse Cantorij.

Kaarten kosten voor donateurs, houders van een CJP-pas, 65plus-kaart of Stadspas én in de voorverkoop € 16,50. Bij verkoop aan de deur kosten de kaarten € 19,50.


advertentie