PvdA/GroenLinks: 'Kunst- en cultuurbeleid in gemeente kan beter'

De Ronde Venen - Het kunst- en cultuurbeleid in De Ronde Venen kan beter, volgens Pieter Kroon, lijsttrekker van PvdA/GroenLinks, meldt de partij in een persbericht.

Tot die conclusie is Kroon gekomen na zijn bezoek aan dorpsacademie Mus & Muzen van Jenneke van Wijngaarden in Wilnis. Drie lokale kunst- en cultuurondernemers vertelden daarbij uitgebreid wat de gemeente zou kunnen doen.

Als het om kunst en cultuur gaat, gebeurt er van alles in De Ronde Venen. Op 8 juli is weer het Vogelvrij Festival op het Fort bij Uithoorn. In het Piet Mondriaan theater in Abcoude treden het hele jaar door tal van bekende Nederlandse artiesten op. Er zijn drukbezochte atelierroutes. Maar een duidelijke lijn ontbreekt, volgens het persbericht.

Op initiatief van PvdA/GroenLinks De Ronde Venen werd vrijdag 23 februari jl. een rondetafelgesprek gehouden met drie mensen die het kunnen weten. Kunstenares Marjolein Berger-Vos leidde het gesprek. Jenneke van Wijngaarden (Mus & Muzen), Wiet van der Velden (Ab-Art) en Greetje de Haan (Kunst Rond de Venen) vertelden over hun ervaringen met de gemeente. En wat er beter kan.

Pieter Kroon: “Ik vind het belangrijk dat er een levendige kunst- en cultuursector is in de gemeente. Kunst en cultuur verwondert, zet aan tot denken en verbindt. We moeten de cultuurondernemers in onze gemeente koesteren en ondersteunen, zodat ze hun mooie en belangrijke werk kunnen blijven doen.”

Een belangrijk punt in het gesprek is dat de kunst- en cultuursector serieus genomen moet worden. Te vaak wordt gedacht dat kunstenaars hun diensten gratis kunnen aanbieden, terwijl ze daar gewoon hun brood mee moeten verdienen.

Van Wijngaarden: “Het kunstenaarschap is een vak. Dat moet ook op die manier gewaardeerd worden. Vanuit de gemeente zijn er eigenlijk geen voorzieningen voor professionele kunstenaars. Ik mis in het algemeen ook de rode draad. Het is ook onduidelijk hoe aanbestedingen van kunst- en cultuurprojecten in de gemeente plaatsvinden. Dat mag wat mij betreft een stuk transparanter.”

“Het is belangrijk dat je als gemeente een ambitie durft te stellen. Wat wil je als gemeente met kunst en cultuur? Wat heb je daarvoor over? Kunst en cultuur is niet gratis,” stelt ook Van der Velden.

Van Wijngaarden: “Kunst en cultuur is ook belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Zo vang ik thuiszittende scholieren en vroegtijdig schoolverlaters op en ga ik met hen aan de slag. Samenwerken aan kunsteducatie en aan buurtverfraaiing (muurschilderingen, opknappen skateboardbanen). Zo ontstaat gemeenschapszin en zelfvertrouwen. In nauwe samenwerking met scholen, de leerplichtambtenaar en hulporganisaties help ik jongeren weer op het juiste spoor te komen.”

Greetje de Haan: “Wat ik in Mijdrecht mis is een goede plek om les te geven. We moeten het nu doen met anderhalf schoollokaal. Dat is niet geschikt voor het geven van lessen en ook niet voor optredens. Een kunst- en cultuurhuis in Mijdrecht zou hiervoor een goede toevoeging zijn. Niet alleen voor muziek, maar ook voor toneel, dans en beeldende kunst. Het is een gemis dat dit ontbreekt in Mijdrecht.”

Kroon belooft zich in te gaan zetten voor een ambitieus cultuurbeleid in de gemeente. “Het beleid moet veel beter. Het is belangrijk dat deze punten een plek vinden in het nieuwe kunst- en cultuurbeleid,” aldus Kroon.


advertentie