Lezing: Wat gebeurde er op 5 mei 1945 in Vinkeveen?

Vinkeveen - Op donderdag 3 mei is in Het Spoorhuis in Vinkeveen een lezing met als titel 'Wat gebeurde er op 5 mei 1945 in Vinkeveen?

De oorlog is voorbij. In Essen bij de Krupp staat alleen nog maar de stoep! Oranje Boven!

Zaterdag 5 mei 1945 was een heerlijk warme voorjaarsdag, in Vinkeveen hingen de vlaggen uit. Maar wat een vreugdevolle viering na 5 lange bezettingsjaren had moeten worden, eindigde in de dood van zeven Vinkeveners: zes verzetsstrijders en dijkwachter Toon van Weerdenburg. Daarnaast liet een Duitse soldaat het leven en waren er gewonden te betreuren.

Ook NSB-burgemeester J. Hettema verongelukte die dag toen hij, op weg naar Abcoude om de Duitser te bewegen de gevechtshandelingen te staken, met zijn motor tegen een boom reed.

Waarom trof dit noodlot Vinkeveen op de laatste dag van de oorlog? Wie waren de slachtoffers? Aan de hand van ooggetuigenverslagen en andere bronnen worden de tragische gebeurtenissen in Vinkeveen van 5 mei 1945 ontrafeld.

David Barnouw, tot voor kort werkzaam bij het NIOD en auteur van ondermeer 'Het Fenomeen Anne Frank', vertelt over 'Mythes en de Duitse Bezetting'. Hierna volgen Klaas Pater, Gert Tetteroo en een aantal direct betrokkenen volgen het spoor terug naar de tragische gebeurtenissen van 5 mei 1945.

De lezing is donderdag 3 mei a.s. van 19:30 tot 21:30, in het Spoorhuis Vinkeveen aan de Demmerik 68 in Vinkeveen.

De avond in het Spoorhuis is inmiddels uitverkocht. U kunt deze avond rechtstreeks volgend via RTV Ronde Venen, Ziggo 36 of 41 en KPN 1368 of op de website.


advertentie