Lezing bij Historische Vereniging over Nederlandse banden St. Petersburg

Mijdrecht - Dinsdag 17 april  a.s. geeft Henk Butink na afloop van de algemene vergadering van de Historische Vereniging 'De Proosdijlanden' een lezing over de banden vanuit Nederland met Sint Petersburg in Rusland.

De algemene vergadering van de Historische Vereniging begint om 20:00 uur. De planning is de lezing om 20:45 uur te starten. Het geheel vindt plaats in de Oudheidkamer aan de Croonstadtlaan 4a in Mijdrecht.

Henk Butink vertelt in zijn lezing een verhaal over Nederlanders in Sint-Petersburg. Zijn presentatie is in de vorm van een, volgens de Historische Vereniging, flitsende audiovisuele (beamer-) show. Zijn mondelinge toelichting wordt aangevuld met fraaie foto’s en wordt begeleid door mooie, Russische muziek.

De naam 'Croonstadt' is verbonden met de verdediging van Sint-Petersburg door forten op het strategisch gelegen eiland Kotlin. De documentaire laat de band zien die Nederlanders hadden met Sint-Petersburg in de periode 1720-1918. De Russen dreven handel met Nederland – en zelfs met Mijdrecht – en omgekeerd gingen generaties Nederlanders daarheen.

Ze maakten er fortuin, ze gingen naar hun eigen 'Hollandse Kerk' en ze werden er begraven.

De stad op het eiland Kotlin kreeg de naam van een van de forten ‘Kronstadt’ en dat is de naamgever van de voormalige Stoomtimmerfabriek N.V. Croonstadt in Mijdrecht. Men vermoedt dat de naam mogelijk verwijst naar de houthandel vanuit Kronstadt. werd aangevoerd.

De timmerfabriek verdween, maar de naam niet. De laan waaraan vroeger de timmerfabriek lag kreeg de naam Croonstadtlaan.

Kijk voor meer informatie en voor een uitgebreide literatuurverwijzing op: www.butink.nl/nederlanders-in-sint-peterburg-rusluie.

Op de foto's: de Hollandse Kerk in Sint Petersbrug ca. 1905 en in 2008 (foto Henk Butink)advertentie