Start Noord/Zuidlijn heeft gevolgen voor openbaar vervoer in regio

Regio - Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft bevestigd dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli gaat rijden. Tegelijkertijd rijden het GVB, Connexxion en EBS vanaf dan in de Vervoerregio Amsterdam een hierop aangepaste dienstregeling, schrijft de Vervoerregio Amsterdam in een persbericht.

Op advies van de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het GVB, heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam besloten dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli a.s. in exploitatie gaat. Met dit besluit gaan alle partijen verder met hun voorbereidingen, zodat vanaf 22 juli a.s. de nieuwe dienstregeling ingaat.

Vanaf 22 juli rijdt het grootste deel van de dag, iedere zes minuten een metro over de Noord/Zuidlijn. In de latere avonduren rijdt de Noord/Zuidlijn iedere zeven tot acht minuten. Tot 22 juli a.s. test het GVB de Noord/Zuidlijn nog uitgebreid. In april en mei gebeurt dit met testreizigers.

Vanaf 22 juli zal dan in de praktijk blijken hoe de nieuwe metrolijn, in samenhang met het bestaande netwerk, functioneert. Dit kan niet vooraf getest worden.

Bij het in dienst gaan van de Noord/Zuidlijn zullen naar verwachting, zeker het eerste half jaar, de nodige kinderziektes optreden. Die kunnen variëren van het ontbreken van up-to-date reisinformatie tot het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn.

In de eerste periode is tijdens grote verstoringen de actuele reisinformatie nog niet beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, zoals OV9292. Het GVB stelt alles in het werk om ook tijdens verstoringen reizigers goed te informeren, bijvoorbeeld via omroepberichten, door de inzet van extra servicemedewerkers op stations, en via Twitter en internet. Er wordt hard gewerkt om de kinderziektes zo snel mogelijk op te lossen. 

Diverse bus- en tramlijnen in Amsterdam en de regio rijden vanaf 22 juli anders. Ze worden afgestemd op het metronetwerk. De bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam wordt met het nieuwe lijnennet verbeterd en aantrekkelijker voor huidige en toekomstige reizigers.

De Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam werken nauw samen met vervoerders GVB, Connexxion en EBS om voor een goede overgang naar het nieuwe lijnennet te zorgen.

Door middel van een publiekscampagne worden reizigers in de Amsterdamse regio van 18 april tot en met 21 mei a.s. geïnformeerd over de veranderingen die in juli plaatsvinden. Aansluitend op deze regionale publiekscampagne informeren de vervoerders de reizigers over concrete wijzigingen in de dienstregeling, met een eigen (op elkaar afgestemde) campagne.


advertentie