Gemeente breidt logopedie uit

De Ronde Venen - De gemeente De Ronde Venen wil graag kinderen met een taal- of spraakachterstand vroegtijdig signaleren en stimuleren. Het leren van taal gaat het gemakkelijkst in de eerste vijf levensjaren.

Het heeft zin om niet alleen de kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs, maar ook op de peuterspeelzalen, op de kinderdagverblijven en op de consultatiebureaus te observeren.

Het accent van preventieve logopedie wordt daarom verlegd naar de voorschoolse periode. Zo komt er een logopedisch spreekuur voor kinderen van twee tot vier jaar en een maandelijks inloopspreekuur voor ouders met vragen.

Als ouder kunt u vragen hebben over wat uw kind zegt en hoe uw kind dat zegt. In De Ronde Venen zijn de logopedisten van de gemeente gestart met een spreekuur voor kinderen tot vier jaar. Het logopedisch spreekuur vindt plaats op afspraak bij het consultatiebureau in Abcoude, in Mijdrecht of in Vinkeveen. Hier kunt u terecht bij de logopedist op verwijzing van de consultatiebureauarts.

Twijfelt u of heeft u vragen over bijvoorbeeld:

• Tot welke leeftijd mag mijn kind een speen hebben?
• Mijn kind kwijlt nog veel.
• Mijn kind begrijpt me wel, maar praat nog niet.
• Mijn kind stottert ineens.
• Mijn kind praat heel hard en wordt schor hiervan.
• Mijn kind wordt vaak boos als ik hem niet begrijp.
• Mijn kind spreekt sommige letters nog niet goed uit. Zo zegt het bijvoorbeeld “toe in plaats van koe” en “sis in plaats van vis”. 

Heeft u één van deze vragen? Dan kunt u terecht bij het maandelijkse inloopspreekuur. Dat is bedoeld voor korte vragen; de logopedist neemt ongeveer tien minuten de tijd voor u.

U kunt bij de logopedist terecht voor al uw vragen over de spraak- en taalontwikkeling van uw kind, maar ook over de mondmotoriek, de stem en het stotteren. Loop gerust eens binnen; dit bezoek is geheel vrijblijvend en kosteloos.


advertentie