Schaats- en Mutsmuseum verhuist naar Nieuwkoop

De Hoef - Een muts van wereldschaatser Ard Schenk of de ijzers waarop koningin Juliana ooit stond te zwieren; het Schaats- en Mutsmuseum 'Koud aan de Dijk' in de Hoef heeft het allemaal. Ook zijn er tal van andere bijzondere hoofddeksels en antieke schaatsen.

Toon en Wil van Kempen stelden hun collectie jarenlang tentoon in een schuur naast hun huis, maar daar komt nu een einde aan. "We moeten het kalmer aan gaan doen en kleiner gaan wonen", zegt het echtpaar op leeftijd. "Het wordt allemaal een klein beetje te veel."

Een museum in Nieuwkoop neemt alle schaatsparafernalia van Toon en Wil over. Vandaag tekenden de partijen een contract voor de overdracht van de spullen. "Ik ben reuzeblij dat het hier in de buurt komt", laat Toon weten. "En ook bij een goede locatie, waar ik een goed gevoel bij heb. Voor 100 procent."

"Als je het verhaal erachter leest, hoe het langzaam ontstaan is. Dat is geweldig", zegt Peter Groen van de stichting De Zevensprong die de spullen overneemt.

Toon van Kempen blijft de komende twee jaar nog wel betrokken bij het museum in Nieuwkoop, als adviseur. Waarschijnlijk zullen de spullen voor de zomer verhuisd worden. 

Kijk HIER voor een item over het Schaats- en Mutsmuseum in ons nieuwsprogramma Nieuwsronde.

Bron: RTV Utrecht


advertentie