Regiovervoerders staken komende maandag én dinsdag

Regio - De aangekondigde staking in het openbaar vervoer op maandag en dinsdag mag doorgaan. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald.

Het streekvervoer - Syntus Utrecht en Connexxion - de Utrechtse stadsbussen en ook regionale treinen zullen daardoor niet rijden, komende maandag en dinsdag. De vakbonden willen zo druk uitoefenen op de werkgevers. Ze vinden dat de lonen omhoog moeten en de werkdruk omlaag.

De werkgevers stapten naar de rechter, omdat ze de staking onrechtmatig vinden. Volgens hen maken de bonden misbruik van het stakingsrecht, omdat de cao-onderhandelingen nog gaande zijn. Ook zouden de stakingen maatschappelijk ontwrichtend zijn, omdat er in de meivakantie veel toeristen zijn.

De rechtbank oordeelt dat de staking weliswaar flinke gevolgen zal hebben voor reizigers, maar dat het recht om te staken zwaarder weegt.

Vakbond FNV laat weten blij te zijn met het besluit. "Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn", zegt Paula Verhoef van de vakbond.

Hanane Chikhi van CNV Vakmensen: "Buschauffeurs en machinisten zijn dienstverleners van beroep, ze staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers, met betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze. Dat is niet alleen van belang voor de chauffeurs en machinisten. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers."


advertentie