De Ronde Venen onderdeel Nieuw-Amsterdam?

De Ronde Venen - Over een aantal jaren zou gemeente De Ronde Venen wel eens een gewone wijk van de nieuw te vormen Randstadgemeente Nieuw-Amsterdam kunnen worden, als de voorstellen van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield werkelijkheid worden.

Dat bureau vindt dat Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de gebieden daartussen, moeten samengaan in één grote Randstad-metropool. Dat is goed voor de economie en zo kan Nederland in de toekomst blijven concurreren met andere regio's.

Cushman & Wakefield heeft een rapport geschreven over de toekomst van de Randstad-regio. Dat rapport werd afgelopen dinsdag aangeboden aan Jan van Zanen, die naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG).

Als de vier grootste steden van Nederland worden samengevoegd, bestaat de nieuwe megastad uit 7 miljoen inwoners. Nieuw-Amsterdam is de voorlopige werktitel. Mogelijk moet ook Eindhoven erbij worden gevoegd, vooral vanwege de High Tech Campus daar.

Volgens topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield lopen we met de huidige indeling in de Randstad-regio tegen een aantal knelpunten op. "In de toekomst zal het minder gaan over landen en historische stadsgrenzen, maar veel meer over economische regio's", zegt hij.

"Ik denk dat we in Nederland heel veel kansen laten liggen. We willen vasthouden aan wat we hebben. Laten we groeien. Nederland moet een plek zijn waar bedrijven willen zitten, waar dromen waargemaakt kunnen worden."

Er zou dan één bestuur moeten komen voor de hele Randstad. Volgens Lokerse is het bijvoorbeeld niet goed voor zaken zoals de woningmarkt, dat momenteel vier steden verschillend beleid voeren. De vastgoedkenner is niet bang dat de Utrechtse identiteit verloren zal gaan. "Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden."

In het rapport staat dat als de plannen voor Nieuw-Amsterdam worden doorgevoerd, de regio aantrekkelijker wordt dan steden als Parijs en Londen.

Klik op de link onder dit artikel voor een samenvatting van het rapport.


advertentie