Boerderij Veelust in Wilnis grijpt naast titel Mooiste Utrechtse Boerderij 2018

Cabauw/Wilnis - Het is boerderij Veelust in Wilnis niet gelukt de titel van Mooiste Utrechtse Boerderij 2018 te bemchtigen. Boerderij Kromwijk uit Cabauw (gemeente Lopik) won de verkiezing.

Met 40% van de stemmen sleepte Boerderij Kromwijk uit Cabauw afgelopen dinsdagavond de eretitel Mooiste Utrechtse Boerderij van 2018 in de wacht. De Utrechtse gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts maakte dit op een feestelijke bijeenkomst bekend.

De andere genomineerden waren: boerderij Wellom in Leusden, boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, boerderij Rumelaer in Woudenberg en boerderij Veelust in Wilnis.

Boerderij Kromwijl is een 17e-eeuwse langhuisboerderij aan de Lopikerwetering in Cabauw. Het is een van 600 agrarische rijksmonumenten in de provincie Utrecht. Blikvangers zijn het siermetselwerk boven in de voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters.

De Boerderijenstichting Utrecht bestaat sinds 1988 en organiseerde voor de 26e keer een boerderijenverkiezing. In de gemeente Lopik was al drie keer eerder een Boerderij van het Jaar: in 1998, 2003 en 2016.

Vijftien jaar geleden maakten de eigenaren Jan en Diny Kromwijk de overstap naar vleesvee, jongvee-opfok en het agrotoerisme. Dit verhaal is te horen en te zien in een van de afleveringen van de vijfdelige televisieserie Gebruikte Gronden, die tussen 6 mei en 3 juni jl. te zien was op RTV Utrecht. In deze productie van Beeldland droeg de Boerderijenstichting Utrecht per streek een boerderij voor, waarvan steeds een prachtig portret werd gemaakt.

Zo werden de vijf boerderijen de genomineerden voor de verkiezing Mooiste Utrechtse Boerderij van 2018. Onder het motto ‘meeste stemmen gelden’ is deze verkiezing gehouden. Komend najaar wordt op boerderij Kromwijk een herinneringssteen ingemetseld.

Op de foto's: een blije familie Kromwijk, net na de uitreiking en gedeputeerde Mariëtte Pennarts (tweede van links) met de overige 4 genomineerden. Foto's: Bernard Brosi 


advertentie