Op stap met de PlusBus en de Diligence

De Ronde Venen - Voor ouderen wordt de wereld steeds kleiner. Autorijden en fietsen gaat vaak niet meer, waardoor erop uitgaan een hele onderneming wordt.

De PlusBus en de Diligence van Tympaan-De Baat bieden uitkomst. Wekelijks worden uitstapjes gemaakt: naar de markt, naar een tuincentrum, naar een pannenkoekenrestaurant en vorige week zelfs naar het strand. 

De uitstapjes van de PlusBus en van de Diligence worden begeleid door vrijwilligers; een chauffeur en een gastvrouw halen alle gasten thuis op en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is.

Jeannette (89) en Celly (76) uit Abcoude zijn groot fan van de Diligence en maken maar al te graag uitstapjes. Ook voor een tripje naar het strand zijn ze te porren. "Ik heb jarenlang in Egmond aan Zee gewoond", vertelt Celly. "Ik ben gek op het strand, al ben ik er nu al jarenlang niet meer geweest."

Ook voor Jeannette is het lang geleden dat zij de zee zag. "O, kijk die branding", roept zij uit wanneer ze voor het eerst de witte koppen op de golven ziet. "En zie hoe die zon zo prachtig schijnt. Dit is toch werkelijk geweldig!"

Eenmaal op het strand wacht hen een rit met de Strandrups; een wagen, voorheen op rupsbanden maar nu op hoge wielen, waarmee een tocht over het strand kan worden gemaakt. De laadklep van de wagen gaat omlaag, waardoor de dames met hun rollator gemakkelijk kunnen instappen.

Bovenin de wagen hebben ze een prachtig uitzicht. Ze genieten van de kinderen en zwaaien vrolijk naar alle mensen die ze passeren. Als de strandrups zo’n vijfhonderd meter het strand op is gereden, houdt hij halt. Voor Jeannette kan het geluk op niet. "O, dit is fantastisch", roept zij steeds. "Dit had ik toch voor geen goud willen missen."

Ze ervaart dat haar mobiliteit steeds minder wordt en haar vriendinnenkring steeds kleiner. "Daarom blijf ik erop uitgaan", zegt zij. "Dan beleef ik nog wat hè? Ik weet natuurlijk niet hoelang ik nog te leven heb, maar in de tijd die mij nog rest, wil ik leuke dingen doen."

Mee met de PlusBus? Dat kan voor inwoners van Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, Amstelhoek, Waverveen en De Hoef.

Dinsdag 17 juli a.s. gaat de PlusBus naar de Toeristenmarkt in Katwijk aan Zee. Woensdag 18 juli a.s. volgt een PlusBusdiner bij s’Anders in Vinkeveen en op vrijdag 20 juli a.s. is er een rondrit door het Amsterdamse Bos met de Bosmobiel. Dinsdag 24 juli a.s. gaat de reis naar de Kersenboomgaard in Harmelen en op 25 juli a.s. tenslotte naar Pannenkoekenboerderij de Schaapskooi in Alphen aan den Rijn.

Mee met de Diligence? Dat kan voor inwoners uit Abcoude en Baambrugge.

De Diligence maakt op zondag 15 juli a.s. een uitstapje naar De Eendenkooi bij het Naardermeer voor een boottocht. Woensdag 18 juli a.s. volgt een trip naar Kijkduin. Op zaterdag 28 juli a.s. kunnen gasten mee voor een diner bij Loetje aan de Amstel. Ook de Diligence gaat naar het Amsterdamse Bos, en wel op 30 julia.s. voor een rit met de Bosmobiel.

Aanmelden voor de PlusBus en voor de Diligence kan telefonisch op telefoonnummer (0297) 76 02 60 op alle werkdagen tussen 10:00 en 12:00 uur.


advertentie