Nog aantal dagen meer overlast vliegverkeer

Regio - De Polderbaan op Schiphol is onverwacht gesloten voor een spoedreparatie. Onder het asfalt van aanvoer taxibaan Victor is vocht aangetroffen. Hierdoor is de Polderbaan niet toegankelijk voor vliegverkeer tot in ieder geval maandag 23 juli a.s. meldt Schiphol. Dit zorgt voor meer hinder in de omliggende gemeenten, waaronder De Ronde Venen.

Vorige week is onverwachts water gevonden onder taxibaan Victor, de taxibaan die de Polderbaan ontsluit. Eerst leek het erop dat het vocht alleen in de hogere lagen van het asfalt zit, maar nader onderzoek wees uit dat het water ook in de fundering van de taxibaan zit.

Daarom is een spoedreparatie nodig. Taxibaan Victor is de enige rijbaan die toegang geeft tot de Polderbaan en deze loopt vanaf de Zwanenburgbaan naar de Polderbaan. Door de spoedreparatie is de taxibaan niet te gebruiken, en daarom ook de Polderbaan niet.

Aan de Polderbaan is onlangs nog onderhoud gepleegd, maar tijdens dat onderhoud zijn andere zaken aangepakt. Het waterprobleem bij de fundering van de baan was, volgens Schiphol, niet bekend en was het ook onverwacht.

Normaliter gaat een fundering van een baan zestig jaar mee. De huidige fundering is vijftien jaar oud. Schiphol heeft meteen een onderzoek gestart naar de oorzaak van het waterprobleem. Dit onderzoek loopt nog.

De gebieden en gemeenten onder de aan- en uitvliegroutes van de Aalsmeer-, Buitenveldert- en Zwanenburgbaan, waaronder De Ronde Venen, ondervinden meer hinder. In de afbeelding is te zien welke gebieden meer hinder ondervinden.

De verwachting is dat het onderhoud tot maandag 23 juli duurt. Tegen die tijd wordt bekend of de taxibaan inderdaad weer in gebruik genomen kan worden.

Schiphol plaatst regelmatig updates op Jij & Schiphol, en op de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. De directie van de luchthaven vindt het, volgens het persbericht, erg vervelend voor de omwonenden, en doet daarom hun uiterste best de reparatie zo snel mogelijk uit te voeren, zodat de Polderbaan weer zo snel mogelijk gebruikt kan worden.


advertentie