Illegale bebouwing op legakkers moet worden afgebroken

Vinkeveen - Illegale bebouwing op legakkers in de Vinkeveense Plassen, moet worden afgebroken.

De gemeente De Ronde Venen gaat strenger controleren op illegale bebouwing van de legakkers. Wie dit jaar illegale bouwsels heeft geplaats op legakkers, wordt verplicht deze weer af te breken.

In een brief schrijft de gemeente dat zij gaan optreden 'tegen illegale bouwwerken op de legakkers en tegen illegale drijvende woonarken, woonboten en bouwsels aan de legakkers.'

De gemeente schrijft verder dat in de toekomst wellicht gebouwd kan gaan worden op de legakkers, maar dit gaat dan wel onder voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een verplichte voorziening voor afvalwater.

Al langer is er veel te doen over het bouwen op de eilandjes op de Vinkeveense Plassen. Eigenaren wilden toestemming van de gemeente om op de eilandjes te bouwen, maar daarvoor moest eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Eerder leek de gemeente dat ook van plan, maar deze wilde eerst een onderzoek naar de effecten op de natuur afwachten.

Milieu-organisaties zijn altijd tegen de bebouwing van de legakkers geweest. Zo zegt de Vereniging Nederlands Cultuur Landschap dat de legakkers 'geen woonbestemming hebben, maar een natuurbestemming.'

Eigenaren van de legakkers namen ondertussen het heft in eigen hand en begonnen vast met illegale bebouwing, met het risico dat hun bouwsel weer afgebroken moest worden. Hoewel dat dus niet was toegestaan, trad de gemeente hiertegen niet op.

Volgens de gemeenteraad van De Ronde Venen is het "nu echt tijd om in actie te komen". "De bebouwing die in 2018 illegaal is geplaatst, heeft prioriteit.

De gemeente baseert zich bij de handhaving op luchtfoto's uit 2018. Daarmee weten we precies wat er staat en aangemeerd is."

Eigenaren die hun bouwsel in 2018 hebben geplaatst, moeten dit volledig afbreken. Als zij niet vrijwillig meewerken, zet de gemeente juridische dwangmiddelen in.


advertentie