Vragen PvdA/GroenLinks over overlastgevende papiercontainer Abcoude

Abcoude - De fractie PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad van De Ronde Venen heeft bij het college van B&W aandacht gevraagd voor de papiercontainer op het Dr. Van Doornplein in Abcoude. Deze papiercontainer bezorgt overlast in de omgeving, en is, volgens de fractie, 'een doorn in het oog' van veel inwoners van Abcoude

Vaak staan er grote hoeveelheden papier voor en naast de container, en waait dat bij stevige wind alle kanten op. De tot nu toe genomen maatregelen, zoals het plaatsen van een bord, wegmarkeringen en het vaker legen van de container, hebben volgens fractievoorzitter Pieter Kroon vooralsnog niet geholpen. De fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Pieter Kroon: “Het is mooi dat inwoners hun papier weg kunnen brengen naar een container zoals op het Dr. Van Doornplein, maar dan moet dat wel op een nette manier kunnen. Bij de container die er nu staat ligt vaak veel papier voor of naast de container, met alle gevolgen van dien. Een container met deuren aan de bovenkant, zoals er voorheen stond, zou al een deel van de overlast weg kunnen nemen.”

Sinds 1 januari jl. levert een ander bedrijf de papiercontainers. Daardoor is er ook een ander model container komen te staan, met deuren aan de zijkant. Inwoners moeten hierbij de container inlopen om het papier zo ver mogelijk achterin te leggen. Het gevolg hiervan is dat achterin een berg papier ontstaat waarvan veel papier afglijdt.

Daarnaast zijn er ook inwoners die hun papier niet in, maar voor of naast de container zetten met overlast tot gevolg.

De rommel wordt veelal opgeruimd door betrokken buurtbewoners, maar het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om samen met de school en de hockeyvereniging, die de opbrengst van het oud papier krijgen, ervoor te zorgen dat het netjes blijft.

Om de problemen te verhelpen heeft de gemeente wegmarkeringen geplaatst en een bord met de boodschap om het papier zo ver mogelijk achterin de container te plaatsen. Bovendien wordt de container vaker geleegd. Om de druk op de papiercontainer te verminderen heeft de gemeente daarnaast inwoners die eerder een papierkliko weigerden, aangeschreven met de vraag of deze alsnog zo'n papierkliko willen.

Deze maatregelen hebben volgens de PvdA/GroenLinks het probleem nog niet opgelost.

PvdA/GroenLinks vindt dat de gemeente snel met een goede oplossing moet komen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

De fractie wil weten wat het college op korte termijn gaat doen om het probleem te verhelpen en of het college bereid is om er een ander soort container op het plein neer te zetten, bijvoorbeeld met deuren aan de bovenkant. Daarnaast wil de fractie weten wat het resultaat is van de brief aan inwoners om alsnog een papierkliko aan huis te krijgen. Als laatste wil de fractie weten of het college bereid is papier voortaan ook in augustus bij huishouders op te halen, om zo ook in de zomer de druk op de containers te verminderen. Hiermee sluit de PvdA/GroenLinks-fractie aan bij eerdere vragen van de fractie D66.

Klik op de link onder dit artikel om de door de PvdA/GroenLinks gestelde vragen te lezen.


advertentie