De Ronde Venen wordt dementievriendelijk

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen vindt het belangrijk dat alle inwoners kunnen meedoen in de samenleving. Ook inwoners met dementie.

Vorig jaar is het project 'Dementievriendelijke gemeente' gestart. Binnen dit project werkt de gemeente met maatschappelijke partners aan bewustwording over en begrip voor dementie, door onder meer voorlichting en trainingen in samenwerking met Alzheimer Nederland.

In het najaar kan bij één van de bibliotheken in de gemeente zo’n twee uur durende training worden gevolgd.

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Nog veel meer mensen krijgen ermee te maken: in de familie of in de vriendenkring, maar ook via het werk of op straat.

In september 2017 ondertekende de gemeente De Ronde Venen, samen met acht maatschappelijke organisaties: Tympaan-De Baat, Alzheimer Nederland afdeling Westelijk Utrecht, de Servicepunten, Bibliotheek AVV, Kwadraad, Zideris, de zorgondernemers Steun & Toeverlaat en De Nostalgie, de intentieverklaring 'Dementievriendelijke gemeente'. Dit was de start van een meerjarenplan om bewustwording te creëren over dementie en handvatten te bieden om met inwoners van de Ronde Venen met dementie om te gaan. Zo lan er samen voor gezorgd worden dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. 

Zowel in de privé-omgeving als daarbuiten kan men in aanraking komen met mensen met dementie. Dat weet men niet altijd en het is aan iemands uiterlijk niet te zien. Maar soms is iemand verward, of vertoont afwijkend gedrag. Die mevrouw bijvoorbeeld, die tevergeefs aan de gesloten deur trekt. Of de meneer die verdwaasd over straat loopt. Hoe iemand met dementie wordt benaderd en aangesproken wordt, kan een belangrijk verschil maken.  

In het najaar worden bijeenkomsten georganiseerd met als doel in simpele stappen leren dementie te herkennen en contact te maken met mensen met dementie. Alle inwoners van de gemeente zijn welkom op een van deze bijeenkomsten.

De bijeenkomsten zijn op de volgende data en plaatsen:

- maandag 17 september 2018 van 14:00 tot 16:00 uur in de Bibliotheek AVV aan de Herenweg 63 in Vinkeveen (Ingang zijkant oude gebouw Mariaoord – Broedplaats) 
- dinsdag 16 oktober 2018 van 19:30 tot 21:30 uur in de Bibliotheek AVV aan de Dr. J. van der Haarlaan 8 in Mijdrecht 
- maandag 5 november 2018 van 19:30 tot 21:30 uur in de Bibliotheek AVV aan de Broekzijdselaan 46B in Abcoude
- woensdag 12 december 2018 van 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek AVV aan de Pieter Joostenlaan 24a in Wilnis

Aanmelden voor één van deze bijeenkomsten kan telefonisch bij het Servicepunt op telefoonnummer (0297) 587 600, of via het Steunpunt Mantelzorg op telefoonnummer (0297) 230 280 of per e-mail bij Corry Flantua van Alzheimer Nederland regio Utrecht-West via corryflantua@hotmail.com.

Belangrijk is telefonisch or per e-mail aan te geven met hoeveel personen u komt, de voorletters en achternamen van de deelnemers en een telefoonnummer te vermelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis. 

Met een beetje moeite kunnen we veel betekenen voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen en voor zover mogelijk een waardig en zinvol leven kunnen leiden. Teken voor een dementievriendelijk Nederland op: www.samendementievriendelijk.nl.


advertentie