Gemeente scoort voldoende bij uitvoering WOZ
De Ronde Venen - De Waarderingskamer, de instantie die controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren, geeft De Ronde Venen drie sterren voor die uitvoering. Dit staat gelijk aan een 'voldoende'. De Waarderingskamer beoordeelt alle gemeenten op een tot vijf sterren.
Dit blijkt uit documenten die de NOS met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen.
Uit die documenten blijkt dat in het afgelopen jaar 26 gemeenten, met in totaal meer dan 360.000 koopwoningen, een onvoldoende hebben gekregen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In de afgelopen vier jaar zijn bijna honderd gemeenten (in totaal anderhalf miljoen koopwoningen) door de Waarderingskamer op de vingers getikt.
Een of twee sterren is een onvoldoende: bij één ster mag een gemeente zelfs geen WOZ-belasting innen. "Dat kost een gemeente heel veel geld", zegt Gieskes. Dat was bij geen van de 26 gemeenten het geval.
De WOZ-waarde is gebaseerd op huizen die in de omgeving worden verkocht, maar die informatie moet vervolgens wel worden gecorrigeerd voor onderlinge verschillen tussen de woningen. Bijvoorbeeld als de ene woning een dakkapel heeft en de andere niet.
Dat betekent dat de WOZ-waarde te hoog of te laag kan zijn, waardoor mensen te veel of te weinig WOZ-belasting betalen. Ook kan de WOZ-waarde flink verschillen ten opzichte van andere, vergelijkbare huizen. Tegelijkertijd kunnen huizen die onderling sterk verschillen juist vergelijkbare WOZ-waarden krijgen.
Bij een tussentijdse beoordeling in november vorig jaar kregen zes gemeenten, waaronder Stichtse Vecht en Weesp, één ster. Die gemeenten konden de problemen in de maanden daarna voldoende oplossen om toch de WOZ te mogen innen. Van die gemeenten hebben Stichtse Vecht en Weesp daarna wel nog een onvoldoende gekregen
De Waarderingskamer concludeerde dat In Weesp en Stichtse Vecht veel mis is met de taxaties. De gemeenten hebben, volgens de Waarderingskamer, geen goed beeld van wat voor soort huizen er eigenlijk op hun grondgebied staan. Uiteindelijk mochten de gemeenten wel de WOZ-belasting innen, omdat "het op orde brengen (...) niet op korte termijn mogelijk is". "Als een gemeente geen WOZ-belasting mag innen, heeft dat natuurlijk heel grote gevolgen", zegt Gieskes.
Bron: NOS