Staatssecretaris Blokhuis op bezoek in Stoptoberhuis in Vinkeveen

Vinkeveen - Afgelopen donderdag 4 oktober, de laatste dag van het Stoptoberhuis, kregen de deelnemers in het Stoptoberhuis in Vinkeveen bezoek van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis. Hij kwam hen een hart onder de riem steken.

“Ik heb groot respect voor de bewoners van het Stoptoberhuis en iedereen die tijdens Stoptober probeert te stoppen met roken,” zegt Blokhuis. “Ik hoor altijd van mensen die roken, dat ze wel willen, maar dat het ontzettend moeilijk is. Tegen hen zou ik dus willen zeggen: goed bezig en hou vol! Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.” 

De staatssecretaris van VWS is vol lof over de nationale campagne om 28 dagen te stoppen met roken. “Stoptober is een ontzettend goede actie, omdat het mensen helpt er samen voor te gaan. Samen gaat het toch beter dan alleen,” aldus Blokhuis. 

Een voorbeeld van het gezamenlijke karakter van Stoptober is het Stoptoberhuis. Vijftig rokers lieten zich daar vanaf zondag 30 september gedurende de eerste vijf dagen van de nationale actie vrijwillig opsluiten. Zij kregen daardagelijks coaching en afleiding in de vorm van sport en entertainment.

Op drie  zieken en één persoon met heimwee na, hebben alle deelnemers de vijf dagen volbracht. Donderdagmiddag verlieten zij het Stoptoberhuis om 16.30 uur. Zij gaan, net als de overige meer dan 50.000 stoppers in het land, thuis verder met Stoptober.

Ook Stoptoberambassadeur Jan Slagter, directeur van omroep Max, kwam langs in het Stoptoberhuis om de deelnemers te steunen. Zelf kon hij ook wel een steuntje in de rug gebruiken, aangezien ook hij sinds 1 oktober jl. is gestopt met roken en dezelfde lastige momenten ervaart. Slagter: “Het is echt niet gemakkelijk en ik heb regelmatig zin om te roken, maar gelukkig worden de pauzes tussen die lastige momenten al wat langer.”

Stoptober is voor het vijfde jaar op rij een succes in Nederland. Inmiddels hebben meer dan
een kwart miljoen mensen meegedaan. Volgens onderzoek van Amsterdam UMC lukt het
70% van de deelnemers om 28 dagen te stoppen. 20% tot 30% is na een jaar nog steeds gestopt met roken.

Deelnemers van Stoptober komen uit alle lagen van de bevolking: van jong tot oud, van hoog- tot laagopgeleid. Ruim 40% van de deelnemers rookte meer dan twintig sigaretten per dag. Dit jaar zijn, behalve Jan Slagter, ook Katja Schuurman en Kees van der Spek ambassadeur van Stoptober. Zij stoppen zelf met roken en zetten zich gedurende de 28 dagen die de actie duurt op verschillende manieren in om andere stoppers te steunen.

Kijk voor alle informatie over Stoptober op www.stoptober.nl


advertentie