Sjef van Bommel deelde zijn ervaringen in Alzheimer Café Abcoude

Abcoude - Woensdag 26 september jl. was auteur Sjef van Bommel te gast in het Alzheimer Café
Abcoude. Hij vertelde daar over zijn ervaringen als mantelzorger van zijn dementerende
levenspartner.

Het hele proces van verbazing over onbegrijpelijke reacties tot vermoeden van dementie, gedragsverandering, diagnose en de hoop dat het niet waar is, heeft Sjef doorlopen. Toen duidelijk was dat het denkvermogen van zijn partner was aangetast, moest Sjef uitvinden hoe daar als mantelzorger mee om te gaan.

Hij probeerde zich in zijn partner te verplaatsen en besefte dat hij degene was die bepalend moest zijn. Doel was nog een mooie tijd samen te hebben. Sjef realiseerde zich ook dat hij dit niet alleen kon, dus lichtte hij de vriendenkring in en samen kwamen ze tot creatieve ideeën.

Zijn partner kon boos worden om niets, maar hij als mantelzorger moest dit oplossen, want uitpraten was niet meer mogelijk. Vrolijk zijn, zich niet voor de ander schamen, accepteren, geen haast hebben en veel liefde waren de sleutels die er voor Sjef en zijn partner nog een fijne tijd
van hebben gemaakt.

Het Alzheimer Café Abcoude is een laagdrempelige ontmoetingsplaats om mensen met (beginnende) dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden informatie te geven die verband houdt met dementie. Het Alzheimer Café is iedere vierde woensdag van de oneven maanden. Op woensda 28 november is Freek Gilissen, verpleegkundig consulent bij het VUmc te gast om te praten over dementie op jonge leeftijd.


advertentie