Ronde Venen Belang wil minder helder water in Vinkeveense Plassen

Vinkeveen - Ronde Venen Belang (RVB) vindt het water in de Vinkeveense Plassen te helder en te schoon. Daarom is ze een petitie tegen defosfatering gestart. Dat meldt de fractie in een persbericht. 

Het water van de Vinkeveense Plassen is volgens RVB helder, zeer helder. Het heeft, volgens de fractie, echter ook een schaduwzijde. Door het schone, heldere water zitten er nagenoeg geen voedingsstoffen meer in het water voor plantengroei.

De belangrijkste oorzaak daarvan is volgens RVB de defosfateringsinstallatie van Waterschap AGV. Deze installatie haalt fosfaat uit het water, voordat dat naar de Vinkeveense Plassen gaat. Fosfaat is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor algen en plankton, die samen met andere micro-organismen en insecten, weer de voedselbron zijn voor vissen.

Door de defosfatering wordt niet alleen het fosfaat uit het water gehaald, maar worden ook micro-organismen verwijderd. Het resultaat daarvan is uiteindelijk dat de visstand in de Vinkeveense Plassen hard achteruit holt. Ook zijn er al soorten verdwenen, zegt RVB.

“Het is 5 voor 12”, aldus Anco Goldhoorn, die namens RVB een petitie is gestart om tenminste de defosfatering te stoppen. “Als je vaart of zwemt, is het natuurlijk heerlijk dat het water zo helder is. Maar onder water gebeurt veel meer. Daar zouden algen en micro-organismen in grote diversiteit moeten floreren. Dat was oorspronkelijk ook zo. Totdat het Waterschap besloot om het fosfaat uit het water te halen", vertelt Goldhoorn.

Goldhoorn: "Deze maatregel werkt desastreus uit. Iedereen weet dat fosfaat een voedingsstof is voor algen en micro-organismen. Haal je het fosfaat, maar zelfs ook de micro-organismen er uit, dan krijg je bijna, zoals ik het zou noemen, dood water. Wel helder, maar dood. Maar we kunnen
er nog wat aan doen!"

RVB is daarom een petitie gestart die tot doel heeft dat tenminste de defosfatering wordt gestopt. RVB hoopt dat daardoor het ecologisch evenwicht wordt hersteld, waardoor ook een grote variëteit aan vissen zich weer thuis voelt in de Vinkeveense Plassen.

De Vinkeveense Plassen zijn voor veel mensen een belangrijk recreatiegebied. Zwemmen, varen, duiken en vissen. Daar staan de plassen om bekend. De laatste jaren neemt volgens RVB de belangstelling voor duiken en vooral voor vissen sterk af. Anco Goldhoorn: “In het verleden kwamen er veel mensen vissen. Je trof op de plassen ook veel vissers aan die een aantal dagen bleven. Goed voor de horeca. Maar wat zie je? Het aantal vissers is gedecimeerd. Hoeveel mensen komen er nog vissen? Bijna geen een meer. En waarom zou je ook? Je vangt geen vis meer."

Over de teruggang in het duiken in de plassen zegt Goldhoorn "En dan de duikers. Regelmatig hoor ik de klacht van duikers dat helder water mooi is, maar dat is alleen maar mooi als je ook wat ziet. Als je als duiker al wat ziet is dat de bus die onder water ligt, maar bijna geen enkele vis meer. Dan wordt duiken toch ook steeds minder interessant?"

“Het is 5 voor 12, maar nog net niet te laat”, aldus Goldhoorn. “Teken de petitie op
https://vinkeveenseplassen.petities.nl en laat weten dat ook jij een natuurlijk evenwicht wil. Stop dus de defosfatering."


advertentie