Lezing over geschiedenis Oranjefamilie

Mijdrecht - De Historische Vereniging De Proosdijlanden biedt belangstellenden een lezing aan over het Oranjehuis. Mevrouw Jo Blom is historica en voormalig docente aan het Amsterdamse Spinozalyceum. Zij vertelt na de korte algemene vergadering over stadhouders van toen en Oranjes van nu.

Het geschiedenisverhaal wordt afgewisseld met tintelende, kleine geschiedenissen vol spannende, sexy anekdotes en pikanterieën. Dit alles natuurlijk in interactie vanuit belangstelling, vragen en opmerkingen.

'Hoge bomen vangen veel wind', luidt het spreekwoord en dat geldt met name voor de Oranjes,
eerst als stadhouders en later als koningen in de Nederlanden. Hun populariteit kende geen grenzen onder wat we nu de lager opgeleiden noemen.

In de presentatie komt de dynastieke historie aan bod met indien mogelijk een uitstapje naar onze streekgeschiedenis. 

Vragen als ‘Was Willem van Oranje wel onze Vader des Vaderlands?’ en ‘In hoeverre is het beeld dat we hebben van Maurits en Frederik Hendrik als topmilitairen juist?’ geven een interessante en
moderne kijk op onze vaderlandse geschiedenis. Dit alles in kort bestek, omdat ook de latere Oranjes niet mogen ontbreken. 

Belangstellenden zijn van harte welkom op dinsdag 13 november in de Oudheidkamer aan de Croonstadtlaan 4a in Mijdrecht. Aanvang vergadering 20:00 uur.

De toegang is gratis.


advertentie