Openbaar vervoer wordt duurder in 2019

Regio - Het openbaar vervoer in de Vervoerregio Amsterdam wordt in 2019 duurder, schrijft de Vervoerregio in een persbericht. De verhoging van het BTW-tarief van 6- naar 9% zorgt ervoor dat de tarieven van het openbaar vervoer meer stijgen dan in afgelopen jaren.

De tarieven van het openbaar vervoer zijn vastgesteld door het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam.

De landelijke tariefindex voor prijsstijgingen in het openbaar vervoer in 2019 is 5,75%. Dit betekent dat vervoerders moeten zorgen dat hun tarieven gemiddeld niet meer stijgen dan die 5,75%. Dit ligt overigens fors boven de verwachte inflatie voor 2019.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat het lage BTW-tarief dat o.m. voor openbaar vervoer geldt, volgend jaar van 6% naar 9% stijgt.

De prijzen voor abonnementen bij vervoerders in de Vervoerregio Amsterdam stijgen met ongeveer 5,75%. Met deze gemeenschappelijke abonnementen kan worden gereisd met verschillende vervoerders. De prijs voor het losse kaartje waarmee de reiziger 1,5 uur bij Connexxion, EBS en GVB in de Vervoerregio kan reizen gaat omhoog van € 6 naar € 6,50.

In de concessie Amstelland-Meerlanden, die wordt uitgevoerd door Connexxion, wordt het kilometertarief € 0,166. Dit zorgt er in combinatie met de stijging van het basistarief voor dat de gemiddelde reis op saldo met de OV-chipkaart met 6,9% stijgt, ten opzichte van 2018.

Connexxion kiest ervoor de tarieven voor diverse eigen kaartsoorten, zoals kinderkaarten en dagkaarten, niet te verhogen.

In de concessie Amstelland-Meerlanden wordt nu ook een dagkaart geïntroduceerd, die € 11,50 gaat kosten. Dit is gelijk aan de prijs voor de dagkaart die in 2018 al in de Zaanstreek werd gebruikt. Gemiddeld stijgen de prijzen ook in deze concessies met 5,75%.


advertentie