Provincie onderzoekt tientallen speelplekken op lood

Regio - De provincie Utrecht onderzoekt op 95 plekken in het westen van de provincie, de bodem van speeltuinen op de aanwezigheid van lood, schrijft RTV Utrecht, Ook plekken in De Ronde Venen worden onderzocht.

"Met het onderzoek wordt vastgesteld welke kinderspeelplaatsen in de aandachtsgebieden voldoende zijn afgedekt, en bij welke speelplekken eventueel maatregelen moeten worden genomen", vertelt een woordvoerder van de provincie.

Lood kan namelijk vooral bij kinderen tot zes jaar gezondheidsklachten veroorzaken, meldt de GGD Hollands Midden. "Als zij te veel van het metaal binnenkrijgen, kan dat een nadelig effect hebben op hun leervermogen."

In totaal worden er in negen gemeenten, waaronder De Ronde Venen, onderzoek gedaan.

De provincie heeft een 'loodverwachtingskaart' gemaakt, die in verschillende gradaties aangeeft in welke gebieden in de provincie sprake kan zijn van verhoogde concentraties lood in de bodem. Het is géén kaart met verontreinigde gebieden/locaties.

De kaart geeft weer op welke gebieden de provincie in samenwerking met de omgevingsdiensten en betrokken gemeenten haar onderzoek en communicatie wil richten en met welke intensiteit. De focus ligt daarbij op de aandachtsgebieden.

Uit de kaart bij dit artikel blijkt dat de provincie Utrecht verwacht dat in een aantal gebieden in De Ronde Venen verhoogde concentraties lood in de bodem zitten. Die gebieden liggen in het noodwesten van De Ronde Venen en een breed gebied rond de polder. De verwachte concentraties lopen van meer dan 390 mg/kg tot meer dan 800 mg/kg.

Dat de bodem van De Ronde Venen lood bevat is op zich niet nieuw. Eeuwenlang is de bodem in Utrecht-West gebruikt en bewerkt. Daarbij zijn nogal wat verontreinigingen weggelekt, onder meer van lood. Lood werd vroeger verwerkt in bijvoorbeeld verf en benzine. Ook werden leidingen decennia lang van lood gemaakt.

Bron: RTV Utrecht


advertentie