500 zonnepanelen op dak VeenLanden College in Mijdrecht

Mijdrecht - Op het dak van het VeenLanden College in Mijdrecht, zijn onlangs 500 zonnepanelen geplaatst, schrijft de school op haar wensite.

De energierekening van een school kan flink oplopen. De vooruitgang zorgt er bovendien voor dat de vraag naar energie toeneemt: neem bijvoorbeeld het niet meer weg te denken digitale onderwijs. Daarnaast is de CO2 uitstoot een aanzienlijke belasting voor het milieu.

Het zijn belangrijke redenen om naar een duurzame en milieuvriendelijke oplossing te zoeken. "Wij willen onze leerlingen motiveren om aan een beter milieu te werken", zegt rector Henk Ligthart, "dan moet je zelf het goede voorbeeld geven en het installeren van zonnepanelen lag daarom voor de hand. Als je dagelijks met de toekomst van jonge mensen bezig bent door het onderwijs, dan moeten we er met elkaar wel voor zorgen dat onze planeet bewoonbaar blijft."

Die zonnepanelen waren er natuurlijk niet van de ene op de andere dag. De kosten zijn niet mis, maar gelukkig deed de mogelijkheid zich voor om de school in te schrijven voor een aanbesteding vanuit het Rijk en die werd gehonoreerd. Er staan nu 500 zonnepanelen op het dak van de school en rector Henk Ligthart is zichtbaar trots. 

"Wat we teveel opwekken, bijvoorbeeld in de zomervakantie, geven we terug aan het net. Daar krijgen we een vergoeding voor, dus het levert ons ook nog een financieel voordeel op. Binnenkort zullen we ook een warmtepomp installeren bij de gymzaal, zodat we onszelf kunnen voorzien van warm water en verwarming. We zijn blij een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu", aldus Henk Ligthart.

Binnenkort zullen ook de leerlingen een duit in het zakje doen, weet Henk Ligthart. De leerlingen in de Science en Maker Education groep denken namelijk op het moment na over “de plastic soep”.

Bron en foto: VeenLanden College


advertentie