Eerste exemplaar boek ‘VOC-dienaren uit de Proosdijlanden’ uitgereikt

De Ronde Venen - Wethouder cultuur Marja Becker ontving donderdagavond 22 november het eerste exemplaar van de SPP-uitgave ‘VOC-dienaren uit de Proosdijlanden' uit handen van auteur Chris Woerden.

De ‘ontknoping’ van het boekje maakte deel uit van de presentatie die de Historische Vereniging 'De Proosdijlanden' in de Oudheidkamer in Mijdrecht organiseerde. De avond werd omlijst met sfeervolle accordeonmuziek door twee leden van de Vinkeveense accordeonvereniging Con Amore.

Na een korte inleiding door voorzitter Rob Blans vertelde Chris Woerden over de periode van onderzoek en de achtergronden rond het produceren van het verhaal. Hij deed dit in de vorm van een metafoor, waarin hij de aanwezigen meenam met een denkbeeldige VOC-reis in de zeventiende eeuw.

Uit de presentatie, gelardeerd met enkele ondersteunende filmbeelden, werd al snel duidelijk dat het leven van Mijdrechtenaren, Wilnissers of Uithoornaars op de koopvaardijschepen naar de Oost, geen onverdeeld genoegen is geweest. Scheurbuik, kielhalen en zeemansgraven waren nu eenmaal aan de orde van de scheepsdag.

Na zijn presentatie ontknoopten de schrijver en de wethouder samen het eerste exemplaar van het door de Stichting Proosdijer Publicaties uitgegeven boekje. Daarna onderstreepte wethouder Becker nog eens het belang van historisch onderzoek in onze eigen regio.

Leden van de Historische Vereniging ontvangen het boekje als decembercadeau, tegelijk met het decembernummer van de Proosdijkoerier. De uitgave ‘VOC-dienaren uit de Proosdijlanden’ is ook los te koop in de Readshop in Vinkeveen en bij Boekhandel Mondria in Mijdrecht.


advertentie