Leidraad helpt eigenaren buitenplaatsen in goede staat te houden

Leidraad helpt eigenaren buitenplaatsen in goede staat te houden

De Ronde Venen - De gemeente heeft een leidraad uitgebracht die eigenaren van buitenplaatsen helpt bij het in goede staat houden van hun buitenplaats.

De Ronde Venen kent een bijzondere verzameling historische buitenplaatsen: fraaie villa’s en boerderijen die in het verleden werden bewoond door rijke boeren en stedelingen. Het in goede staat houden van deze kostbare woningen is een kostbare aangelegenheid. Om eigenaren daarbij te helpen, heeft het college van B&W de ‘Leidraad Behoud door ontwikkeling op
historische buitenplaatsen’ vastgesteld. 

Wie langs het Gein of de Angstel rijdt kan ze niet missen: grote vrijstaande villa’s, bijzondere boerderijen, kleurrijke tuinen en af en toe een theekoepel. Het zijn de stille getuigen van een tijd van grote rijkdom, waarin Nederlanders alle zeeën bevoeren en nieuwe werelden ontdekten. De buitenplaatsen in De Ronde Venen zijn gebouwd door rijke (vaak lokale) boeren.

Daarnaast staan in de gemeente enkele volwaardige buitenplaatsen van rijke Amsterdamse koopmansfamilies. De bekendste hiervan zijn Valkenheining, Postwijck en Donkervliet in Baambrugge en Schoonoord in Abcoude.

Het onderhouden van een buitenplaats is een kostbare aangelegenheid. Vanwege de historische waarde en het belang zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om de buitenplaatsen te verhuren gering, terwijl het onderhouden van de grote, historische panden veel geld kost.

De provincie Utrecht heeft daarom de ‘Leidraad behoud door ontwikkeling op historische buitenplaatsen’ ontwikkeld. Deze gaat ervan uit dat er voor iedere buitenplaats mogelijkheden zijn geld te besparen of te verdienen. De leidraad helpt bij het vinden van een goede balans tussen behoud van cultuurhistorische waarde en een kostendekkende exploitatie.

Wethouder Marja Becker: ,,De leidraad is een hulpmiddel waarbij de eigenaar, stap voor stap, wordt geholpen bij het zoeken naar financiële middelen, waarbij de buitenplaats niet wordt aangetast. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt gezocht naar ontwikkelingen die passen bij de buitenplaats en daarmee wordt geld verkregen dat in het onderhoud van het gebouw kan worden gestoken.’’

Door het toestaan van meer economische activiteiten en door te helpen met besparen hoopt de
gemeente achteruitgang en/of leegstand van buitenplaatsen te voorkomen.

Op de foto: Buitenplaats Postwijck in Baambruggeadvertentie