Na komende zomer hele dag 130 op A2

Regio - Na de zomer van 2019 mag op de A2 tussen Maarssen en het knooppunt Holendrecht de hele dag 130 km/u worden gereden. Nu mag dat alleen nog tussen 19:00 en 06:00 uur. Dit heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt.

Voordat deze maatregel wordt ingevoerd, moet eerst groot onderhoud aan de A2 plaatsvinden. Hiervoor heeft Rijkswaterstaat de combinatie Boskalis-Van Gelder uitgekozen.

Bij het groot onderhoud wordt onder meer asfalt vervangen en worden oneffenheden in het wegdek weggewerkt. Boskalis en Van Gelder gaan voor het eerst op grote schaal een nieuw soort asfalt gebruiken dat twee tot drie jaar langer mee gaat.

Tussen Holendrecht en Maarssen ligt het asfalt er nu acht jaar. Hier worden de buitenste twee rijstroken - die het zwaarst belast worden door het vrachtverkeer - en de vluchtstrook van nieuw asfalt voorzien. Tussen Maarssen en de Leidsche Rijntunnel wordt op de gehele rijbaan het asfalt vernieuwd. De uitvoering vindt plaats van april tot september 2019.

Het nieuwe asfalt zal bestaan uit het asfaltmengsel ZOAB TW fijn (tweelaags ZOAB fijn). Hierbij worden in een beweging achter elkaar twee asfaltlagen aangebracht. Volgens de bouwers zorgt dit voor een hogere kwaliteit asfalt waardoor de levensduur wordt verlengd.

Belangrijk is daarbij het aanbrengen van een dubbele laag geluidreducerend asfalt (ZOAB – zeer open asfaltbeton). Daardoor blijft het lawaai dat het verkeer produceert binnen de wettelijke grenzen. Dit zorgt ervoor dat op de A2 vanaf dan de hele dag 130 km/u mag worden gereden.

Het is nog niet bekend of de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht bezwaar gaan aantekenen tegen het loslaten van de maximumsnelheid van 100 km/u die overdag op de A2 geldt. Bezwaren van beide gemeenten tegen de invoering van 130 km/u in de avond en de nacht, werden door de rechter verworpen. 


advertentie