CDA en VVD: meer woningbouw in kleine gemeenten Utrecht en Noord-Holland

Regio - De regeringspartijen VVD en CDA vinden dat kleinere gemeenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht meer ruimte moeten krijgen voor woningbouw, schrijft RTL Z op haar website. Alleen dan kunnen in die provincies voldoende huizen worden gebouwd om te voorzien in de behoefte.

Dat zeggen de Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Erik Ronnes (CDA). De provincies Noord-Holland en Utrecht hebben nu te weinig harde plannen om het door minister Kajsa Ollongren (D66) gewenste bouwtempo aan te kunnen.

Ollongren wil dat in heel Nederland tien jaar lang 75.000 nieuwe huizen per jaar worden gebouwd. Een derde daarvan moet in Noord-Holland en Utrecht komen.

Dat gaat volgens Ronnes en Koerhuis nooit lukken als er niet meer harde bouwplannen komen en zolang de planning zich vooral blijft richten op de steden Amsterdam en Utrecht. Zij willen elke kans benutten en zeggen zelfs dat er 30% te veel woningbouw moet worden gepland, omdat in de praktijk plannen vertraging oplopen of toch niet doorgaan.

De Kamerleden willen dat Ollongren snel in gesprek gaat met de provinciebesturen om dat mogelijk te maken. In een op 6 december jl. ingediende motie maken ze duidelijk dat wat hen betreft bestaande afspraken moeten wijken.

Dat geldt ook voor zogenoemde rode en groene contouren. Dat zijn de grenzen van gebieden waar volgens de provincie gebouwd mag worden en gebieden die groen moeten blijven. Koerhuis: "Boven Amsterdam en rondom Utrecht is plek genoeg, maar gemeenten die daar willen bouwen lopen tegen te strakke provincieregels aan."

Bron: RTL Z


advertentie