Provincie krijgt vanaf 1 januari voor straf voorlopig geen rijksgeld meer

Regio - De provincie Utrecht krijgt vanaf 1 januari geen voorschotten meer van het Rijk, meldt RTV Utrecht op haar website. Dat is het gevolg van het uitblijven van de jaarrekening van de provincie over 2017. Het gaat om ongeveer € 4 miljoen per week.

Volgens een woordvoerder van gedeputeerde Dennis Straat betekent de maatregel die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt dat de provincie voorlopig op haar reserves moet interen. De provincie is niet onder toezicht van het Rijk gesteld, benadrukt de woordvoerder met klem.

De jaarrekening 2017 van de provincie zorgt al maanden voor problemen. Accountant EY doet een aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg van de Uithoflijn en zolang dat niet is afgerond, kan de balans niet worden opgemaakt.

De minister heeft keer op keer uitstel verleend, maar oppositiepartijen waarschuwen al sinds afgelopen zomer dat haar geduld een keer opraakt. En ook nu nog noemt de provincie nog altijd geen datum waarop de jaarrekening 2017 eindelijk kan worden ondertekend.

Oppositiepartijen in de provinciale staten van Utrecht zijn boos. "Werkelijk gênant dat er nu weer een stappenplan moet worden opgesteld om tot een afronding van de jaarrekening te komen", laat Rob van Muilekom van de PvdA aan RTV Utrecht weten. "Sterker nog: er lijkt geen einde aan te komen en blijkbaar heeft de accountant na een half jaar onderzoek weinig vertrouwen in Gedeputeerde Staten bij de verantwoording."

Het dagelijks bestuur van de provincie voorziet geen financiële problemen door het stopzetten van de voorschotten uit het Provinciefonds. Ook investeringen zouden niet in gevaar komen, aldus de woordvoerder van gedeputeerde Straat.

Zodra de jaarrekening is ingeleverd worden de betalingen van het Rijk hervat en wordt ook het geld dat is achtergehouden alsnog uitgekeerd.

Bron: RTV Utrecht


advertentie