Aantal zonnepanelen op Rondeveense daken neemt flink toe

De Ronde Venen - Het aantal zonnepanelen op daken van woningen in De Ronde Venen is vorig jaar flink toegenomen. In totaal zijn een kleine 5.000 panelen geplaatst. Dit jaar worden op de daken van een aantal bedrijven in de gemeente nog eens duizenden zonnepanelen geplaatst.

Samen met het Regionaal Energieloket heeft de gemeente vorig jaar een actie georganiseerd waarbij inwoners gestimuleerd werden zonnepanelen aan te schaffen. Deelnemers konden tegen een aantrekkelijk tarief zonnepanelen kopen en laten plaatsen. Deze actie heeft geleid tot de aanschaf van ruim 2.000 panelen. 

Ook woningcorporatie GroenWest heeft een actie gehouden onder haar huurders. Dit heeft geleid tot de plaatsing van ongeveer 3.000 panelen. Alle huurders die dit willen, kunnen zonnepanelen aanvragen bij GroenWest. GroenWest plaatst dan de panelen, waar een kleine huurverhoging tegenover staat. Deze verhoging is echter lager dan het bedrag dat de zonnepanelen per maand opleveren.

Bij bedrijven is een andere actie gehouden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te krijgen. Omdat het vaak om grote oppervlakten gaat, is de aanschaf kostbaar. Econnetic uit Driebergen heeft bedrijven aangeboden zonnepanelen gratis neer te leggen. Bedrijven kunnen de elektriciteit die daarmee wordt opgewekt afnemen. Dat is goedkoper dan het betrekken van het reguliere net.

Zestien bedrijven uit De Ronde Venen doen mee aan deze actie. Econnetic heeft subsidie Duurzame Energie aangevraagd voor de plaatsing van 20.000 zonnepanelen. Als deze wordt toegekend kunnen contracten worden afgesloten met de Rondeveense bedrijven die belangstelling hebben. De panelen worden dan dit najaar geplaatst.

Dit jaar wordt voor inwoners opnieuw een actie georganiseerd om tegen een aantrekkelijke prijs en op eenvoudige wijze zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen. In mei en juni worden hiervoor in de drie grote kernen bijeenkomsten gehouden.

Belangstellenden kunnen zich op www.duurzaamderondevenen.nl aanmelden voor de nieuwsbrief. Zij worden dan ook op de hoogte gehouden van de actie.

De gemeente organiseert dinsdag 5 februari in Abcoude en donderdag 14 februari in Mijdrecht informatieavonden over een klimaatneutrale gemeente. De eerste avond op 29 januari in Vinkeveen werd druk bezocht.

Tijdens de avonden wordt met inwoners gesproken over hoe een klimaatneutrale gemeente te worden en onder welke voorwaarden.

Kijk voor meer informatie op www.duurzaamderondevenen.nl.advertentie