Argon-trainer alsnog op non-actief gesteld

Mijdrecht - Het bestuur SV Argon heeft hoofdtrainer Ron van Niekerk per direct op non-actief gesteld. Dat heeft het bestuur, onder leiding van voorzitter Ton Goedemoed, besloten naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over racistische uitingen van de trainer in de wedstrijd tegen WV-HEDW uit Amsterdam.

Volgens Ton Goedemoed is het besluit van het bestuur unaniem.

"Gaandeweg de rit komen er elementen naar voren die te denken geven. Het besluit van het bestuur is unaniem om per direct de trainer op non-actief te zetten. Achteraf kun je zeggen dat je een koe in zijn achterwerk kijkt, maar het is niet anders", zegt Goedemoed tegen RTV Utrecht.

Het bestuur legde Van Niekerk aan het begin van de week een berisping en een reprimande op, maar dat was voor een deel van de spelersgroep niet genoeg. Zeven spelers gaven via de pers te kennen niet meer onder Van Niekerk te willen spelen. Inmiddels heeft de voltallige selectie aangegeven niet meer onder de trainer uit te willen komen.

In gesprek met NOS Langs de Lijn verweet Goedemoed de spelersgroep van het spelen van een spelletje. Hij denkt dat er meer schuilgaat achter de houding van de spelersgroep, omdat de spelers eerst naar de pers gestapt zijn en niet direct het bestuur hebben ingelicht over deze kwestie.

Goedemoed: "Ik ben teleurgesteld in een aantal spelers die de gelegenheid hebben aangegrepen om via de pers hun gram te halen. Dat is geëscaleerd. Ik moest als voorzitter geen overhaaste beslissingen nemen. We hebben de trainer voor zijn uitlatingen - die absoluut ontoelaatbaar zijn - een officiële berisping gegeven, waar consequenties aan vastzitten."

Goedemoed vervolgt: "Ze hebben de dialoog gekozen via de pers en niet via het bestuur. Drie weken geleden zijn ze op trainingskamp geweest. Daar is 1-op-1 met de trainer en elke speler gesproken. Daar is met geen woord gerept over racistische uitspraken of wat dan ook. Bij de bespreking over de contractverlenging is ook geen enkele opmerking gemaakt richting het bestuur. Integendeel, ze waren heel positief."

Drie weken geleden werd namelijk het contract van Van Niekerk verlengd, met toestemming en goedkeuring van de spelers. Nu pas komt naar buiten dat op eerdere trainingen de trainer zich ook al racistisch geuit zou hebben. 

Toen het nieuws over de stakingsactie van de spelersgroep bekend werd, is het bestuur opnieuw in beraad gegaan om na te denken over verdere stappen. Daar is uitgekomen dat de wegen met Van Niekerk per direct scheiden.

Diverse selectiespelers van Argon staan vandaag wel op het veld. De zeven spelers die als eerste het vertrouwen opzegden in trainer Ron van Niekerk zijn ook vandaag afwezig tegen Roda '46 uit Leusden. Argon verloor deze wedstrijd overigens met 0 - 4.

Argon had aan de KNVB uitstel gevraagd voor het duel, maar heeft dat niet gekregen. De voetbalbond is wel een vooronderzoek gestart naar aanleiding van alle ophef.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn op het sportpark aan de Hoofdweg meerdere spandoeken opgehangen. Daarop waren leuzen als 'Argon is verrot' en 'Goedemoed rot op' te lezen. De doeken zijn inmiddels weggehaald.

Bron: RTV Utrecht Foto: SV Argon


advertentie