Onrust bij Argon duurt voort: voorzitter Goedemoed onder vuur

Mijdrecht - De onrust bij SV Argon die ontstond na de ophef rond vermeende racistische uitlatingen van trainer Ron van Niekerk, duurt voort. Voorzitter Ton Goedemoed is nu onder vuur komen te liggen.

Voormalig teammanager Marcus de Jong heeft in 'Namen en Rugnummers' op Radio M Utrecht zijn verhaal gedaan. Volgens De Jong moet voorzitter Ton Goedemoed over zijn eigen positie te rade gaan. De Jong is het niet eens met de manier waarop de spelers nu worden neergezet.

Het bestuur van Argon, onder voorzitterschap van Ton Goedemond, stelde hoofdtrainer Ron van Niekerk zaterdag per direct op non-actief. Dit naar aanleiding van de ophef die was ontstaan over racistische uitingen van de trainer in de wedstrijd tegen WV-HEDW uit Amsterdam.

Voor De Jong was na die wedstrijd al gelijk de maat vol. "Mijn gevoel zei direct: het is klaar. Er waren al wat dingen voorgevallen, geen racistische, maar die hebben we intern gehouden", aldus De Jong tegenover RTV Utrecht. Hij bracht datzelfde weekend nog de technische commissie op de hoogte van zijn besluit om te stoppen.

Door de verschillende voorgevallen was de relatie tussen De Jong en Van Niekerk beschadigd. "Ron is iemand met het hart op de tong, heel direct. Hij komt soms in een bepaalde zone terecht waarvan hij denkt dat iets grappig is. Ik vind het terecht dat hij op non-actief is gesteld, maar ik vind het onterecht dat hij nu als racist wordt afgeschilderd, want dat is hij niet."

"Ik ben teleurgesteld in een aantal spelers die de gelegenheid hebben aangegrepen om via de pers hun gram te halen. Dat is ge√ęscaleerd", sprak voorzitter Goedemoed zaterdag. Volgens De Jong is dit niet terecht. "Het wordt nu neergezet of de spelers een missie hadden om Ron van Niekerk of de club kwaad te doen. Maar hiermee gaan ze voorbij aan het gegeven van racistische uitspraken", spreekt De Jong. "Zijn uitspraken waren meer in het lollige, maar als donkere jongen kan dit op een andere manier aankomen. Je begeeft je dan op glad ijs."

Volgens de voormalig teammanager heeft iedereen, zowel van Argon als van WV-HEDW, die uitspraken op het veld ook gehoord. "Als donkere jongen ga je dan niet je gram halen, maar kom je op voor je bestaan", zegt De Jong, die daarbij aangeeft dat hij die uitspraken van voorzitter Goedemoed niet chique vindt.

De voorzitter gaf zaterdag aan dat er niemand naar hem is toegekomen en hem letterlijk die uitspraken van Van Niekerk heeft gegeven. "Opmerkelijk", reageert De Jong hierop. "Ik heb wel degelijk via de technische comissie aan de voorzitter gemeld wat er gezegd is. Daardoor zijn ze maandag bij elkaar gaan zitten en hebben ze Van Niekerk de berisping gegeven."

De Jong vertelt zijn kant van het verhaal, omdat hij het niet eerlijk vindt hoe sommige spelers nu worden weggezet. "Ik voel mij heel erg verbonden met de spelers, heel erg verbonden met de situatie. Nu is het moment om mijn mening te geven."

De Jong was ook benaderd door de landelijke media, waaronder het praatprogramma Jinek . Hij heeft hier nee tegen gezegd omdat hij dan voorbij gaat aan zijn eigen principes. "Ik heb aangegeven dat ik van het kiezen van landelijke media afstand neem, dus dan moet ik het zelf ook niet doen."

"Ze hadden Van Niekerk gelijk op non-actief moeten stellen in plaats van die berisping. Dan was deze hele ellende voorkomen. Ik vind dat hij (Goedemoed, red.) bij zichzelf te rade moet gaan, ook al zegt hij zelf dat hem niks te verwijten valt. Het belangrijkste is dat Argon een geweldige club is, met geweldige mensen", besluit de voormalig teammanager, die zelf 25 jaar als voetballer actief was bij Argon.


advertentie