Treinenloop start maandagochtend pas na 07:06 uur

Regio - De NOS schrijft op haar website dat de NS heeft besloten de hele dienstregeling van vandaag, maandag 18 maart, te verschuiven tot na de korte staking in de vroege ochtend. Van 06:00 tot 07:06 uur rijden er vanwege een pensioenstaking geen treinen.

Normaal komt vanaf ongeveer 05:00 uur al wat treinverkeer op gang, maar dat is er vanochtend dus niet bij. Ook na afloop van de staking kan het wel een half tot anderhalf uur duren voordat de eerste trein vertrekt.

De omvang van de staking is zo groot, dat het voor het opstarten van de dienstregeling beter is te wachten tot de actie is afgelopen, zegt woordvoerder Erik Kroeze van NS. "We kunnen het dan gecontroleerd en beheersbaar doen en het is ook duidelijker voor de reiziger. We verwachten over de hele dag nog wel hinder, maar het is van wezenlijk belang dat we de treinen goed opstarten. En dat kan soms wel even duren."

Kroeze benadrukt dat nergens onmiddellijk om 07:07 uur treinen zullen vertrekken. Eerst moet worden geregeld dat zowel personeel als materieel overal op het punt van vertrek komt. Zo zullen er bij het opstarten van de dienstregeling treinen van rangeerterreinen of onderhoudslocaties moeten komen.

Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat de eerste trein van Utrecht naar Amsterdam pas om 07:48 uur vertrekt en van Deventer naar Hilversum pas om 08:33 uur. Die van Maastricht naar Utrecht gaat om 07:31 uur. Kroeze: "Voor half acht zullen er inderdaad nog maar erg weinig treinen rijden. En het zal nog uren duren voordat de treinenloop enigszins normaal is. De overlast van de actie voor reizigers is enorm."

Niet overal wordt vandaag overigens gestaakt. Arriva meldt dat hun treinen gewoon rijden volgens dienstregeling, behalve in Limburg. Daar wordt wel gestaakt. De treinen van Breng (Arnhem-Doetinchem), Blauwnet (in Overijssel) en Connexxion (Ede-Amersfoort) rijden ook gewoon volgens de dienstregeling.

Mensen die vanochtend de trein willen nemen, krijgen het advies voor vertrek de NS-app of de reisplanner te raadplegen. 

Ook de eerste metro's in Amsterdam zullen niet voor 07:06 uur vertrekken. Maar ook daarna zal de ochtendspits volgens het GVB ontregeld zijn. Het kan volgens de vervoerder door technische redenen tot een uur duren voordat bijvoorbeeld de eerste metro 52 in Noord uitrijdt en het station geopend wordt. 

De verstoring in het tramverkeer kan eveneens een stuk langer duren dan de staking van ruim een uur. Dat komt omdat trams uit de remise vanaf dan nog naar de juiste plek moeten rijden. Volgens het GVB kan het daarom een uur tot anderhalf uur duren voordat de dienstregeling weer in orde is.

Ook de bussen in de stad vertrekken pas na 07:06 uur uit de garage. Dat heeft ook invloed op de vertrektijden van de eerste ritten daarna. Bussen die normaal al voor 06:00 uur vertrekken, zoals Schipholshuttles 245/246/247, rijden helemaal niet.

Chauffeurs van de regiobussen van Connexxion en EBS staken niet. EBS, de vervoerder die rijdt in de regio Waterland, raadt reizigers toch aan tot na de staking te wachten. Er worden namelijk geen extra bussen ingezet, wat betekent dat het flink druk kan gaan worden. Ook Connexxion zegt de gewone dienstregeling te volgen.

De spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden de werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd wordt het werk daarom 66 minuten neergelegd.

"We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie," zegt FNV-bestuurder Henri Janssen.

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er ook acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak.

Bron: NOS/Parool


advertentie