Komend weekeinde start de Boekenweek

De Ronde Venen - Komend weekeinde start de Boekenweek. Dit jaar heeft de Boekenweek als thema 'De moeder de vrouw’. De Boekenweek loopt van van 23 t/m 31 maart a.s.

Iedereen heeft een moeder, lief en zorgzaam, streng of juist afwezig. In de literatuur worden dan ook vele markante moeders beschreven: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder,
zoals het nieuwste boek van Tommie Wieringa ‘Dit is mijn moeder’ of ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls, tot moeders die zelf schrijven over het moederschap zoals ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster of ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een
relevante vraag, waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat.

Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf, maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge
criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Zaterdag 23 maart begint de Boekenweek. Ook de Bibliotheek presenteert de mooiste boeken over 'De moeder de vrouw'. Neem een kijkje op de thematafels of laat je inspireren op de inspiratiepagina’s.

Tijdens de Boekenweek zendt de VPRO van 25 t/m 29 maart de serie 'De bibliotheek' uit, waarin documentairemaker Frans Bromet door een aantal openbare bibliotheken dwaalt en bezoekers, medewerkers en vrijwilligers spreekt. De documentaire laat zien dat de bibliotheek allang niet meer een plek is waar je slechts komt voor het lenen van boeken en cd’s.

Kijk voor meer informatie over de Boekenweek en over de activiteiten van de Bibliotheek op www.bibliotheekavv.nl.


advertentie