Extra lezing 'Sterke vrouwen in de Vechtstreek' op Kasteel Loenersloot

Extra lezing 'Sterke vrouwen in de Vechtstreek' op Kasteel Loenersloot

Loenersloot - Begin april geeft kunsthistorica Juliette Jonker-Duynstee een lezing over 'Sterke vrouwen in de Vechtstreek' in  Kasteel Loenersloot aan de Rijksstraatweg in Loenersloot.

Deze lezing was al snel volgeboekt. Er komt daarom nu een extra lezing! Deze vindt ook in het slot plaats, en wel op dinsdag 16 april. Ook deze lezing begint om 20:00 uur en duurt ruim een uur. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee. Vooraf en na afloop kan eventueel een hapje/drankje worden genuttigd. De zaal is open vanaf 19:30 uur.

Reserveren voor deze lezing kan via www.utrechtslandschap.nl (zie daar de agenda bij excursies en activiteiten) Beschermers van Utrechts Landschap betalen € 7,50, niet-leden betalen € 8,50.

Voor (gratis) parkeren is op een kleine 10 minuten lopen van het kasteel een speciale parkeerplaats beschikbaar. Deze wordt aangegeven met lichtgroene borden. Medewerkers wijzen tevens de weg.

Sterke vrouwen zijn ‘in’! Het afgelopen jaar waren er meerdere tentoonstellingen met bijbehorendpu blicaties over het onderwerp ‘vrouwen’, waardoor een nieuw licht werd geschenen op de geschiedenis, waarin vooral mannen domineren. Over zelfstandige vrouwen die hun eigen pad volgden in een tijd dat dit niet gebruikelijk was. Die hun tijd dus vaak vooruit waren, die een hang naar kennis hadden en hun sporen hebben nagelaten in woord, beeld en klank.

Ook de Vechtstreek kende haar sterke vrouwen. De bekendste zijn misschien wel Belle van Zuylen, Magdalena Poulle of Agnes Block. En zeker ook barones Madzy Martini Buys, die op Kasteel Loenersloot woonde. In de Vechtstreek woonden en wonen veel invloedrijke vrouwen die hun stempel drukten op de maatschappij, op cultureel, intellectueel, botanisch, politiek, agrarisch of creatief gebied.

Beginnend in de 14de eeuw en in chronologische volgorde doorgaand tot de dag van vandaag wordt in deze lezing naast de ontwikkeling van de positie van de vrouw tegelijkertijd ook de ontwikkeling van de Vechtstreek belicht.advertentie