Nieuwe Provinciale Statenleden provincie Utrecht geïnstalleerd

Utrecht - In het provinciehuis van Utrecht zijn afgelopen donderdag alle nieuwe Statenleden geïnstalleerd. De provinciale politici moesten daarvoor allemaal de officiële eed of de belofte afleggen aan de commissaris van de Koning Hans Oosters.

Oosters begon de avond met stilstaan bij het vierde dodelijke slachtoffer van het schietincident in Utrecht dat plaatsvond vlak voor de verkiezingen. "Laat de wijze waarop de samenleving op de aanslag heeft gereageerd een kompas zijn om uw werk in waardigheid te doen", aldus Oosters.

Provinciale Staten van Utrecht telt 27 nieuwkomers. Net als het aantal dat afzwaaide is dat meer dan de helft van Provinciale Staten.

Voor Forum voor Democratie (FvD), dat zes keer de eed en belofte mocht afleggen, is het nog wat aftasten. Ze zitten als grootste nieuwkomer allen rechts voorin op de eerste rang. "Het plekje zit prima", zegt fractievoorzitter Wouter Weyers tevreden. "Een goede positie en we kunnen alles mooi overzien."

Voor de ChristenUnie was het een bijzonder moment. Jeroen van Oort stond op plek vier en bemachtigde een dag na de verkiezingen op het nippertje zijn zetel. "Ik ben direct naar beneden gerend om het te vieren met mijn vrouw", aldus Van Oort. "Ik zei toen 'joepie!', oprechte vreugde dat het gebeurd was."

Nelleke Groen van GroenLinks was ook een hekkensluiter. De grootste partij in de Provinciale Staten van Utrecht behaalde acht zetels. Zij had wel verwacht dat ze vandaag de eed mocht afleggen, al kneep ze hem op de verkiezingsdag wel een beetje. "Omdat je op nummer 8 staat is dat in de loop van de tijd toch wel een beetje spannend."

Nu de formaliteiten achter de rug zijn staat er een boel werk te wachten voor de nieuwelingen. "We hebben er alle zes hartstikke zin in", zegt Weyers van FvD. Alle leden moeten zich nog wel goed inlezen. "We gaan de komende weken ons inwerken in de materie. Er zijn een heleboel dossiers waar we ons in moeten vreten. Dat heeft onze allereerste aandacht."

Ook bij GroenLinks moet nog voorbereidingen worden getroffen. Nelleke Groen weet nog niet in welke thema's ze zich gaat verdiepen, al heeft ze al wel ervaring in de politiek van de Utrechtse Heuvelrug. "Ik heb zelf de voorliefde voor financiën. Maar ook op wonen en ruimte zou ik graag het verschil willen maken."

Jeroen van Oort van de ChristenUnie wil vol voor de duurzaamheidsthema's gaan om de energietransitie betaalbaar te houden. "We moeten, zeker ook voor de bewoners, een goed resultaat halen."

Op 15 mei a.s. vinden de eerste commissievergaderingen plaats. De eerste besluiten zullen in juni worden genomen. Verder wordt op 27 mei door alle Provinciale Staten in Nederland de Eerste Kamer verkozen.

Bron: RTV Utrecht Foto: Provincie Utrecht


advertentie