AG aan Hoge Raad: 'Straf speedbootdrama Vinkeveen in stand houden'

Den Haag/Vinkeveen - De vijf jaar celstraf voor Arnoud H. wegens dood door schuld moet in stand blijven, adviseert advocaat-generaal Paul Vegter aan de Hoge Raad.

H. voer in 2014 met een speedboot over de Vinkeveense Plassen toen hij een sloep raakte. Twee mannen uit Leusden kwamen daarbij om het leven.

H. werd eerder door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij ging vervolgens in hoger beroep bij het Gerechtshof en werd daar tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

H. besloot ook die beslissing aan te vechten., waardoor hij bij de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtsorgaan, terechtkwam.

De Hoge Raad wordt geadviseerd door een advocaat-generaal, in dit geval Paul Vegter. Die heeft zijn onderzoek afgerond en concludeert dat de straf van vijf jaar terecht is.

Zo is volgens Vegter wel degelijk bewezen dat H. roekeloos voer. Hij voer in het donker met zijn onverlichte, grote en zware speedboot met ruim zes maal de ter plaatse geldende maximumsnelheid, terwijl hij onder invloed was van ongeveer drie maal de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie, dat niet tot het Openbaar Ministerie behoort.


advertentie