'Geen boer geworden om zonnepanelen te houden'

Abcoude - Investeerders hebben tientallen locaties in de provincie Utrecht op het oog die ze willen gebruiken als zonnevelden, schrijft RTV Utrecht op haar website. Boeren kunnen veel geld verdienen door hun land hiervoor ter beschikking te stellen. Landbouworganisatie LTO waarschuwt dat niet te doen.

"Je moet er toch niet aan denken dat dat waardevolle landschap volgelegd wordt",zegt Bert van Donselaar, voorzitter van LTO Noord Utrecht. "Wat doet het op termijn met bodem- en waterkwaliteit? Wat betekent het voor onze omgeving?"

Melkveehouder Joost Luken uit Abcoude is nog niet benaderd door een investeerder die zijn land wil gebruiken als zonnepark. Maar áls dat zou gebeuren dan zal hij daar zeker niet in meegaan. "Ik ben geen boer geworden om zonnepanelen te houden maar om koeien te houden. Daar wil ik mee verder en daar zie ik toekomst in. Ik heb veel plezier in mijn werk. Ik verdien liever wat minder en dan zie ik mooie groene weilanden dan dat ik tegen die panelen aan zit te kijken."

De meeste boeren denken er hetzelfde over als boer Joost, beweert LTO-voorzitter Van Donselaar. "Natuurlijk zijn er altijd ondernemers die kansen zien en die het zien als een makkelijk verdienmodel." Toch zet hij z'n vraagtekens bij de plaatsing van zonnepanelen op boerenland. "Wie gaat ze straks opruimen? Is het paneel van vandaag niet het asbest van morgen?"

Daarnaast vraagt hij zich af waar de opgewekte energie uiteindelijk terechtkomt. "Buitenlandse investeerders proberen hier zonnevelden aan te leggen met Nederlandse subsidies. Willen wij daar onze vruchtbare grond aan opofferen?"

Volgens LTO is er nog veel meer plek voor zonnepanelen, op bijvoorbeeld daken of geluidswallen. Ook boer Joost is daar al mee bezig. Hij heeft z'n dak vol liggen met panelen. En z'n land kan wat hem betreft ook op een andere manier duurzame energie opwekken. "Het lijkt mij een veel betere optie om hier windmolens neer te zetten. Daar kunnen de koeien omheen lopen en ze nemen veel minder plaats in beslag."

Bron: RTV Utrecht


advertentie