Meer snelfietsroutes in provincie Utrecht

Meer snelfietsroutes in provincie Utrecht

Regio - Er komen in de komende tijd meer snelfietsrouts in de provincie Utrecht. 

De eerste drie snelfietsroutes zijn tussen Utrecht en Woerden, Utrecht en IJsselstein en Utrecht en Veenendaal. De betrokken partijen hebben daarvoor een intentieovereenkomst getekend. Voor de route Amersfoort-Utrecht werd vorige maand al het startsein gegeven.

De geplande aanleg van deze fietssnelroutes is nog maar het begin. Het is de bedoeling dat er nog veel meer komen in Midden-Nederland, blijkt uit een brief aan de Utrechtse gemeenteraad. Een snelle verbinding tussen Amsterdam en Utrecht en Hilversum en Utrecht wordt urgent genoemd. Er zijn ook plannen voor meer snelfietsroutes vanuit Amersfoort. Die moeten leiden naar Bunschoten, Hilversum en Veenendaal.

Uit de plannen blijkt niets over een mogelijke snelfietsroute tussen Utrecht en De Ronde Venen. Op de kaart is wel een snelfietsroute - zonder prioriteit - tussen Utrecht en Amsterdam ingetekend, die langs de Vinkeveense Plassen moet lopen.

Op de snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten. De fietspaden en -stroken worden verbreed en krijgen asfalt of beton.

Regionaal fietsgebruik in het woon-werkverkeer moet de bereikbaarheid vergroten, de filedruk verminderen, de gezondheid bevorderen en een bijdrage aan een beter milieu te leveren. advertentie