VVD praat niet meer mee bij vorming nieuw provinciebestuur

Utrecht - Het nieuwe provinciebestuur lijkt een links karakter te krijgen, schrijft RTV Utrecht op haar website. Vijf partijen, GroenLinks, D66, CDA, PvdA en de ChristenUnie, praten verder over een nieuw college van Gedeputeerde Staten. De VVD moet, volgens een eerste advies van informateur Bram van Ojik, vooralsnog vanaf de zijlijn toekijken.

In een eerder stadium viel Forum voor Democratie al af. Nu ook de VVD voorlopig afgestreept kan worden, lijkt de provincie Utrecht een links college te krijgen.

GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie liggen volgens de informateur dicht op één lijn voor een groene- en progressieve coalitie. Zij vormen vooralsnog de basis van het provinciebestuur. Deze vier partijen willen graag een meerderheid vormen met het CDA, omdat die partij qua inhoud het dichtste bij staat. Maar de christen-democraten willen op hun beurt het liefst een coalitie vormen met de VVD erin.

Van Ojik gaat nu kijken of de vier partijen er met het CDA uit kunnen komen. Mocht dat niet lukken, dan start een verkenning waarbij het CDA wordt ingeruild voor de VVD. Als dat plan ook strandt, komen ook nog de SP en de Partij voor de Dieren in beeld. Het werk van de informateur is dus nog niet klaar.

In het verslag van Van Ojik wordt benadrukt dat een open bestuurscultuur belangrijk is voor een nieuw college. Stevige debatten over de Uithoflijn, de jaarrekening van 2017 en de rommelige grondverkoop aan de Dolderseweg hebben de verhoudingen tussen de huidige coalitie en de oppositie op scherp gezet. De onderhandelende partijen zijn nu bereid om met een schone lei te gaan beginnen.

Om ook niet-deelnemende partijen tegemoet te komen is het de bedoeling dat ze ook mee blijven praten bij het smeden van een akkoord. "Geld overhouden voor de oppositie", zo staat in het verslag van Van Ojik. In de komende 4 jaar zou ruimte moeten zijn voor aanpassingen.

Bron: RTV Utrecht Foto: Provincie Utrecht


advertentie