Groot datalek bij jeugdzorg-organisatie Samen Veilig

Regio - Door een datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland zijn de dossiers van duizenden kinderen openbaar geworden. Dat heeft RTL Nieuws ontdekt. Twee klokkenluiders die willen waarschuwen voor onzorgvuldigheid in de zorgsector hebben de documenten aangeleverd.

Het gaat in totaal om 3.278 dossiers van 2.702 kinderen die in de jeugdzorg zijn beland. In de dossiers is volgens RTL 'uiterst gevoelige informatie' te vinden, zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen. Of hierbij informatie over kinderen in de jeugdzorg in De Ronde Venen, is niet bekend.

Ook zijn enkele interne e-mails en zo'n tweehonderd voicemailberichten van Samen Veilig gelekt. In de audiobestanden bespreken hulpverleners de probleemsituaties bij gezinnen.

Het ging mis toen Bureau Jeugdzorg, de organisatie die jeugdzorg regelt in heel de provincie Utrecht, in 2015 de naam veranderde in Samen Veilig Midden-Nederland. De oude website ging in 2018 offline, maar werd niet op een veilige manier 'afgesloten'. "De organisatie verlengde de domeinnaam van de website niet. Dat zo'n € 10 per jaar kost", schrijft RTL. "Daardoor kon iedereen de website overnemen."

Samen Veilig-directeur Paul Janssen is enorm geschrokken. "Dit is het ergste wat ons kan overkomen", zegt hij. "We werken met kwetsbare gezinnen die verwachten dat ze bij ons in veilige handen zijn. Het spijt me dat we dat niet hebben waargemaakt, en ik wil oprecht mijn excuses aanbieden omdat ze zich bij ons vertrouwd voelden."

Samen Veilig zegt dat het lek inmiddels is gedicht en dat het online veiligheidsbeleid wordt aangepast. Er is een telefoonnummer opengesteld voor ouders die meer informatie willen over het datalek. Dat telefoonnummer, 088 – 996 30 30, kan de komende dagen gebeld worden tijdens kantooruren. Een e-mail kan ook via info-datalek@samen-veilig.nl.


advertentie