CDA slaat linksaf bij onderhandelingen nieuw provinciebestuur

Utrecht - Het CDA moest er een nachtje over slapen, maar het heeft besloten alsnog aan te schuiven bij de formatie van een links provinciebestuur, schrijft RTV Utrecht op haar website. GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie willen graag met elkaar verder, maar hebben het CDA nodig om tot een meerderheid in Provinciale Staten te komen. De partij waardeert die uitnodiging, maar komt daarmee als relatief rechtse partner wel in een spagaat.

Afgelopen donderdag gaf partijleider Derk Boswijk aan dat met deze samenstelling te weinig rekening gehouden wordt met de rechtse kiezer. Het CDA eiste dat de VVD of Forum voor Democratie betrokken zou worden in de onderhandelingen. Informateur Bram van Ojik en de linkse partijen zien dat niet gebeuren omdat er dan een coalitie van zes partijen ontstaat.

Het CDA zal alleen instemmen met een akkoord als er een goede balans is tussen stad en platteland. In een verklaring staat dat daarmee "de vitaliteit van dorpen, lokale economie, MKB en waardering voor de agrariërs" wordt bedoeld. Onder de bevolking moet breed draagvlak zijn voor de plannen die de provincie wil uitvoeren.

Boswijk gaf eerder zelf aan dat meer ruimte voor woningbouw een breekpunt is. Dorpskernen moeten meer plek krijgen voor woningen, ook als dat ten koste gaat van groen. Dat is voor veel kleine gemeenten in Utrecht een lang gekoesterde wens. Progressieve partijen als GroenLinks en D66 willen dat liever niet.

Mochten de gesprekken met Van Ojik verder de diepte ingaan, dan wil het CDA naast Van Ojik ook een formateur met eigen partijkleur aanstellen. Zij hebben daarvoor Jacob Jan van Dijk, voormalig Tweede Kamerlid en oud-gedeputeerde in Gelderland, op het oog.

Initiatiefnemer GroenLinks is blij dat het CDA verder wil praten. "Deze combinatie van partijen geeft een brede afspiegeling van de inwoners van de provincie", aldus GroenLinks-leider Huib van Essen. "We hebben veel vertrouwen dat we samen een daadkrachtig bestuur kunnen gaan vormen dat de grote uitdagingen in zowel de steden als het platteland voortvarend gaat oppakken."

Met de opstelling van het CDA staat de VVD voorlopig aan de zijlijn. De liberalen gaven eerder aan "maatje" CDA onder geen voorwaarde los te willen laten. Die toewijding blijkt dus niet helemaal wederzijds te zijn, schrijft RTV Utrecht.

De nieuwe samenstelling in de formatie heeft in Provinciale Staten een meerderheid met 26 van de 49 zetels. Mochten de partijen er niet uitkomen, dan wordt het CDA ingeruild voor de VVD, zo zegt Van Ojik. Als daar niets uit te smeden valt, komen partijen als de SP en de Partij voor de Dieren in beeld.


advertentie