Ontdek Fort Waver-Amstel bij Waverveen

Waverveen -Op zondag 28 april kunnen belangstellenden om 14:00 uur het imposante fort Waver-Amstel, dat normaliter gesloten is, bekijken onder begeleiding van een ervaren fortengids.

Alle elementen van vroeger zijn uitstekend bewaard. In het gebouw zijn oude wasruimten, elektriciteitskasten en een oude keuken te zien. Ook het waterreservoir, de waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger.

Fort Waver-Amstel ligt tegen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek aan. Vanwege deze mooie ligging zijn er, met een beetje geluk, ook verschillende dieren te zien. In de gracht langs het fort zoeken de ijsvogel en de zilverreiger vaak hun eten. In de winter wordt een deel van het fort door vleermuizen gebruikt als slaapplek. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel!

Buiten het fort kan worden genoten van het weidse uitzicht over het vlakke polderlandschap, waarbij mogelijk zelfs de skyline van Amsterdam te zien kan zijn.

Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam; de 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Dat deze waterlinie uniek in de wereld is, blijkt wel uit het feit dat de Stelling van Amsterdam Unesco Werelderfgoed is. Tussen 1886 en 1911 is Fort Waver-Amstel gebouwd. Het fort was de enige verhoging in het open, vlakke polderlandschap. En wie vanuit de polder naar het fort kijkt, ziet dat er in 100 jaar niets is veranderd.

Zondag 28 april om 14:00 uur kan het fort bekeken worden. Bestel toegangskaarten via www.natuurmonumenten.nl/fortwaveramstel. Leden van Natuurmonumenten betalen voor volwassenen € 5 en voor kinderen (ook OERRR-leden) € 4. Kaarten voor niet-leden kosten € 8 en voor kinderen € 7.

Foto: Natuurmonumenten


advertentie