Lorena Wiebes wint Omloop van Borsele

Lorena Wiebes wint Omloop van Borsele

Borsele/Mijdrecht - Lorena Wiebes uit Mijdrecht heeft bij de elitevrouwen heeft afgelopen zaterdagmiddag de internationale wegwedstrijd van de Omloop van Borsele gewonnen, schrijft Omroep Zeeland op haar website. In de 36e editie was zij na 139 kilometer koers te sterk voor de winnares van vorig jaar, de Italiaanse Elisa Balsamo. Natalie van Gogh uit Nieuw-Vennep kwam als derde over de finish in 's-Heerenhoek.

Na een half uur in de wedstrijd én een vroege valpartij, waarbij uitgerekend winnares Wiebes was betrokken, zat de vaart er goed in en brak het peloton in stukken.

Zeventien dames, onder wie de Italiaanse winnares van vorig jaar Balsamo, gingen vervolgens bij Hoedekenskerke aan kop. En na anderhalf uur koersen was de voorsprong al opgelopen tot ruim een minuut.

Na de laatste tussensprint van de dag - alle drie werden gewonnen door meervoudig Servisch kampioene Jelena Eric - en met een overgebleven kopgroep van veertien rensters probeerde Franziska Koch er alleen vandoor te gaan. De Duitse werd echter al snel teruggepakt.

Ondertussen kwam de tweede groep steeds dichterbij. En met nog 31 kilometer voor de boeg zetten Pascale Jeuland, Elena Pirrone en Maria Giuli Confalonieri vol de achtervolging in. Ook Marieke van Witzenburg van de Zeeuwse formatie Jos Feron Lady Force vond de aansluiting bij die vrouwen. Niet veel later bestond de achtervolgende groep uit zeven rensters, met een achterstand van 1 minuut en 12 seconden op de koplopers.

De achtervolgers kwamen vervolgens dichterbij. Met nog 20 kilometer te gaan schommelde het verschil tussen de 35 en 40 seconden. Maar pal nadat de bel voor de laatste ronde had geklonken, kon de kopgroep de voorsprong weer wat vergroten. Met nog 10 kilometer voor de finish hadden de koplopers 47 seconden voorsprong, die ze niet meer uit handen zouden geven.

Vijf kilometer voor het einde sprintte Franziska Koch weg uit de kopgroep, die haar echter weer wist terug te pakken en zo liep de finale uit op een sprint.

Daarin was de ervaren, voor Parkhotel Valkenburg Cycling Team uitkomende Wiebes, de nummer twee van vorig jaar, dus het sterkst.

Het was voor Wiebes de tweede zege dit voorjaar. Ze won eerder de Nokere Koerse in de sprint en eindigde als tweede in Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem.

Voorafgaand aan de start hielden de renners een minuut stilte in verband met het overlijden van Robbert de Greef. De Brabantse renner van Alecto Cycling Team kreeg eind vorige maand tijdens de Omloop van de Braakman een hartstilstand en vocht sindsdien in een Antwerps ziekenhuis voor zijn leven.

Bron: Omroep Zeelandadvertentie